IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровините поевтиняха до 5-месечно дъно

Докато ситуацията в Гърция не бъде разрешена, пазарите ще продължат да калкулират сегашната несигурност, смята главният стратег на Morgan Stanley

14:21 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Суровините поевтиняха до 5-месечно дъно

Суровините поевтиняха, след като разговорите за сформиране на правителство в Гърция се провалиха, а за излизането на страната от еврозоната се заговори все по-открито, съобщава Bloomberg.

Данни от САЩ и Япония подсилиха опасенията, че икономическото забавяне може да понижи търсенето на суровини.

Индексът GSCI Spot на Standard & Poor’s, проследяващ цените на основните суровини, се понижи с 1,5% до 627 пункта – най-ниското ниво от 20 декември. Показателят търпи загуби за 10-та от последните 11 сесии.

Суровият петрол в Ню Йорк се търгува на 6-месечно дъно след 4 поредни дни на загуби. Медта се търгува на най-ниските си нива от януари, докато златото се раздели с печалбите си за годината.

Гърция ще проведе нови избори, след като президентът на страната Карлос Папуляс не успя да убеди политическите сили в страната да сформират правителство на националното спасение. Германският финансов министър Волфганг Шойбле определи новите избори като референдум за това дали Гърция иска да остане в еврозоната.

„Докато ситуацията в Гърция не бъде разрешена, пазарите ще продължат да калкулират сегашната несигурност, както и риска от допълнително влошаване на перспективите за растеж“, казва Питър Ричардсън, главен стратег на Morgan Stanley.

Индустриалните поръчки в Япония – третата по-големина икономика в света – се понижиха с 2,8% през март. Продажбите на дребно в САЩ през април пък нараснаха с най-бавния си темп от година.

Вероятното излизане на Гърция от еврозоната ще се отрази на цените на суровините, тъй като рецесията ограничава търсенето, а инвеститорите избягват така наречените рискови активи, посочват анализатори на Capital Economics Ltd. в Лондон.

Водещи миннодобивни компании като BHP Billiton Ltd. и Rio Tinto Group съобщават, че ще ограничат разширяването на операциите си поради повишаващите се разходи и спада на цените на суровините.

Тази сутрин на борсата в Ню Йорк суровият петрол с доставка през юни поевтиня с 2,3% до 91,81 долара за барел – най-ниската цена от 3 ноември.

Медта поевтиня с 1,8% до 7 625 долара за метричен тон, достигайки най-ниската си стойност от 10 януари.

Златото с непосредствена доставка поевтиня с 1,1% до 1 527 долара за тройунция, навлизайки официално в мечи пазар, след като се понижи с над 20% от рекордните 1 921 долара, достигнати на 6 септември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още