IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола падна до най-ниско ниво от началото на февруари

Изявление на саудитския министър на петрола също натисна цените надолу

22:30 | 08.05.12 г. 1
Цената на петрола падна до най-ниско ниво от началото на февруари

Цената на петрола се понижи за пети пореден ден заради политическата нестабилност в Европа и след изявленията на саудитския петролен министър Али ал-Наими, съобщи Bloomberg.

В края на сесията в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец юни поевтиняха с още 93 цента, или 1%, до 97,01 долара за барел, което е най-ниско ниво от 6 февруари.

Юнските контракти на сорта брент в Лондон поевтиняха с 2,04 долара, или 1,8%, до 111,12 долара за барел.

Късно снощи стана ясно, че най-голямата гръцка партия “Нова демокрация” няма да успее да сформира коалиционно правителство и мандатът беше даден на втората партия – крайно лявата СИРИЗА.

Лидерът й Алексис Ципрас обаче предупреди, че не е склонен на компромис и кабинет няма да има, докато “Нова демокрация” и ПАСОК не се откажат от подкрепата си за предприетите икономии и поетите пред международните кредитори ангажименти за съкращаване на публичните разходи.

Междувременно саудитският министър на петрола Али ал-Наими коментира, че цените на петрола на световните пазари продължават да са твърде високи.

Според оценки на Bloomberg кралството, което е най-големият производител на нефт от държавите-членки на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) през април е произвеждало по 9,82 млн. барела дневно. Това е най-високо ниво на производството от август 2011 г. насам.

Инвеститорите очакват и данните на американското енергийно министерство за запасите от суров петрол, горива и петролни дестилати в САЩ, които ще излязат утре.

Според прогнозите на анализатори петролните резерви на Щатите най-вероятно са се увеличили с 0,5%, или 2 млн. барела, до 377,9 млн. барела през миналата седмица.

Златото също продължи да поевтинява на стоковите борси заради политическата нестабилност в Европа, която подкрепи ръста на долара на валутните пазари.

В края на сесията на борсата в Ню Йорк цената за златото се понижи с 34,60 долара, или 2,1%, до 1 604,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mokatoshi
преди 12 години
А цените у нас трябваше вече да са паднали доста под 2.60. На тези цени на барела бензина беше не повече от 2.40, да не е и по-малко..... Искрено се надявам Лукойл да фалира един ден.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още