IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото румънско правителство готви мораториум върху добива на шистов газ

Забраната за сондажите е заложена в правителствената програма на номинирания за премиер Виктор Понта

14:11 | 04.05.12 г.
Новото румънско правителство готви мораториум върху добива на шистов газ

Новото ляво румънско правителство, което трябва да бъде одобрено от парламента на 7 май, смята да наложи забрана върху сондажите за шистов газ, предаде Ройтерс.

Програмата на проектокабинета на номинирания за премиер лидер на лявата опозиционна партия Виктор Понта предвижда „незабавно налагане на мораториум върху проучването и добива на шистов газ до финализиране на европейските проучвания, които се очаква да докажат безопасността на този тип сондажи“.

Предишното дясноцентристко правителство на Михай Разван Унгуряну, което беше свалено в края на април, даде на Chevron права за проучване и експлоатация на евентуалните залежи от шистов газ в три блока с обща площ от 270 хил. хектара в региона на Констанца.

Агенцията припомня, че заради протести на природозащитници срещу сондажите за шистов газ бяха спрени проучванията във Франция и България. В Румъния също имаше мащабни демонстрации срещу разработването на шистовите залежи от газ.

Ден преди гласуването на вота на недоверие румънската агенция за полезните изкопаеми разсекрети договорите, които кабинетът на Унгуряну е подписало с Chevron. Оказа се, че според тях американският енергиен гигант ще плати на Румъния между 3,5% и 13% от стойността на откритите залежи.

В България наскоро се поведе нова дискусия около наложения мораториум върху сондажите. Беше сформирана специална комисия, която да преразгледа приетия в началото на годината мораториум, като мотивът беше, че с него се налага пълна забрана и върху технологията за добив на конвенционален газ.

Експерти предупреждават, че формилуровката на текстовете в мораториума спира конвенционалния добив на газ, както и нагнетяването на синьо гориво и ремонтните дейности в хранилището в Чирен.

Специалистите, които настояват за редакция на мораториума, получиха подкрепата на икономическия министър Делян Добрев.

Новото румънско правителство обещава също така да проучи дали плановете на Rosia Montana Gold Corporation да добива злато в страната, са от национален интерес.

Компанията, която иска да извлече чрез цианиди 314 т злато и 1 500 т сребро в западния румънски окръг Алба, все още няма издадена екооценка, въпреки че вече 14 години се бори с румънските власти за разработването на залежите, се посочва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още