IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се понижи до 2-седмичен минимум

Влошените перспективи пред икономиката на еврозоната накараха инвеститорите да се отдръпнат от суровината

22:39 | 03.05.12 г.
Цената на петрола се понижи до 2-седмичен минимум

Цената на петрола падна до най-ниското ниво от близо 2 седмици заради несигурните перспективи пред икономическия растеж на еврозоната, съобщи Bloomberg.

На стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец юни поевтиняха с 2,68 долара, или 2,6%, до 102,54 долара за барел.

В Лондон юнските контракти на сорта брент поевтиняха с 2,12 долара, или 1,8%, до 116,8 долара за барел.

Очаквано днес Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави основната си лихва на ниво от 1%.

Председателят на банката Марио Драги коментира, че перспективите пред икономическия растеж на европейската валутна общност остават несигурни, но предупреди, че нови стимули от страна на банката не може да се очакват.

Междувременно апетитът за риск на инвеститорите се охлади и от данните на Institute for Supply Management (ISM) за сектора на услугите в САЩ. Индексът, който отчита активността в сектора, се е понижил до 53,5 пункта през април от 56 пункта през март.

Утре се очакват данните на трудовото министерство на Страната на неограничените възможности за заетостта и безработицата. Според прогнозите частният сектор е открил 160 хил. нови работни места през април, което ще позволи задържането на безработицата на ниво от 8,2%.

Междувременно генералният секретар на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) Абдулла ал-Бадри каза, че организацията прави всичко възможно за понижението на цените на нефта, предаде CNBC.

През март суровината удари 128 долара – най-високо ниво на цената от март 2008 г., заради нарасналите опасения за загубите на доставки от Иран, предизвикани от икономическите санкции на Запада срещу Техеран.

“Не сме доволни от сегашните нива на цените, защото ще се наруши търсенето”, коментира ал-Бадри по време на международна енергийна конференция.

Държавите от ОПЕК и особено Саудитска Арабия увеличиха производството на черно злато в опит да запълнят дефицитите на пазара заради нарушените глобални доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още