IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chevron с 4% ръст на тримесечната печалба

Повишените цени на петрола компенсираха спада в добиването на петрол и газ

21:11 | 27.04.12 г.
Chevron с 4% ръст на тримесечната печалба

Втората американска петролна компания по пазарна капитализация Chevron Corp обяви малко по-висок от очакваното ръст на печалбата си за първото тримесечие, след като увеличените цени на петрола и нарасналия марж при преработката компенсираха спада в добива на петрол и газ, съобщи Ройтерс.

Печалбата за първото тримесечие нарасна с 4% на годишна база до 6,47 млрд. долара, или 3,27 долара на акция при очаквани от анализаторите 3,26 долара на акция. Приходите са се повишили с 1% до 60,7 млрд. долара.

Компанията е изправена пред правни и политически предизвикателства заради петролен разлив по бразилското крайбрежие и инцидент с фатален изход в газов сондаж в Нигерия.

Добивът на петрол и газ се сви до 2,63 млн барела петролен еквивалент дневно при 2,76 млн. барела през първото тримесечие на 2011 г. През същия период цената на петрола нарасна с около 12%.

Факторите, изиграли решителна роля за свиването на добива, са престои, свързани с техническа поддръжка и ремонт, и продажба на активи, включително на дялове в няколко находища в Аляска.

Chevron направи големи разходи за ръст в преработването, които няма да се изплатят преди 2014 г., като бюджетът за капиталови разходи за настоящата година достигна 32,7 млрд. долара при 29,1 млрд. долара през 2011 г.

„Новите находища се разработват по план и продължаваме да наблюдаваме силен потребителски интерес за проектите ни за втечнен природен газ в Австралия, който ще подкрепи бъдещия ни ръст“, посочи в съобщение главният изпълнителен директор на компания Джон Уотсън.

През миналата седмица Chevron подписа предварителен договор с японската компания Chubu Electric Power Co за доставки на втечнен природен газ от завода в Австралия, който трябва да влезе в експлоатация през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още