IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран не приема предварителни условия преди новите ядрени преговори

Преговорите за ядрената програма на страната се възобновяват в събота в Истанбул

11:23 | 10.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Иран не приема предварителни условия преди новите ядрени преговори

Иранският външен министър Али Акбар Салехи заяви, че страната му няма да се съгласи световните сили да налагат предварителни условия преди възобновяването на ядрените преговори по-късно тази седмица, съобщи Ройтерс, като се позова на ирански медии.

"Определянето на условия преди срещата означава да се направят предварителни изводи, което е напълно безсмислено и нито една от страните не ще приеме условията, определени преди преговорите", посочи Салехи, цитиран от иранската държавна информационна агенция.

Новият кръг преговори с Иран за ядрената програма на страната започва в събота в Истанбул, уточнява агенцията.
Салехи допълни, че иранският екип, който ще участва в преговорите, ще игнорира всички западни доклади и ще защитава позицията на Техеран.

“Ние имаме наши становища, те също си имат техни, но накрая трябва да намерим общите моменти”, коментира министърът.

САЩ и техните съюзници се надяват да бъдат в състояние да сключат сделка с Иран заради ядрената програма на страната, тъй като подозират, че тя се използва за тайно разработване на ядрени оръжия.

Иран засега отказва да спре обогатяването на уран и поддържа дейностите си по мирен начин.

Междувременно Индия и Катар подписаха пакт за засилване на сътрудничеството в областта на търсенето и добива на петрол и природен газ, съобщи ВВС.

Индия търси допълнителни източници на нефт и газ, за да посрещне нарастващите си енергийни нужди, тъй като страната се изправя пред опасността да намали вноса на ирански петрол заради санкциите срещу Техеран.

Катар е шестата държава в Близкия Изток по петролни резерви и третата в света по резерви от природен газ след Русия и Иран.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още