IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се настани над 125 долара заради проблемите с Иран

Износът от страната се е понижил с около 14 на сто през февруари

18:55 | 23.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Брентът се настани над 125 долара заради проблемите с Иран

 

Цената на петрола се повиши значително през последната борсова сесия за седмицата. Причина за това станаха данни за силен спад на износа на петрол от Иран заради поредицата от санкции, наложени на страната от Запада, пише Ройтерс.

Износът от Иран през месеца е бил с по 300 хил. барела по-малко от предходния месец, което се равнява на спад от 14 на сто. Това е доста сериозно понижение, съобщават от Petrologistics.

Някои от европейските купувачи на ирански петрол, като френската компания Total например, вече спряха покупките от страната заради наложеното от Европейския съюз ембарго. В същото време от Shell съобщават, че също взимат мерки за ограничение на вноса на ирански петрол в очакване на влизането на санкциите в сила. Това трябва да стане на 1 юли.

През последните седмици във Великобритания и САЩ активно се обсъждат планове за освобождаване на част от петролните резерви като опит за противодействие на поскъпването на суровината.

Днес на борсата в Лондон цената на петрола сорт брент нарасна с над 1,5 на сто до 125 долара за барел. По време на сесията в САЩ пък лекият суров петрол добавя 1,8 на сто до 107,24 долара за барел.

Така почти изцяло е заличен спадът в цената на черното злато от четвъртък, когато заради обезпокоителни данни за икономиките на Китай и еврозоната черното злато поевтиня с около 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Opiten1
преди 12 години
300000 по-малко на ден . вижте си данните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още