IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола пак тръгна нагоре

Енергийното министерство на САЩ отчете спад в запасите от суров нефт и горива

21:40 | 21.03.12 г.
Цената на петрола пак тръгна нагоре

Цената на петрола отново тръгна нагоре, след като излязоха изненадващи данни за спад на резервите от суров нефт в САЩ.

В края на сесията фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец май поскъпнаха с 1,20 долара, или 1,1%, до 107,20 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Контрактите на сорта брент добавиха 8 цента до 124,20 долара за барел в Лондон.

Данните на енергийното министерство на САЩ показват, че през миналата седмица запасите от суров нефт в страната са намалели с 1,16 млн. барела, тъй като доставките са се понижили за първи път от пет седмици, съобщи Bloomberg.

Вносът на петрол през миналата седмица се е свил с 5,6% до 8,22 млн. барела дневно. Изчисленията показват, ме през миналата година среднодневните доставки са възлизали на 8,9 млн. барела.

Анализатори очакваха резервите от черно злато в Страната на неограничените възможности да се повишат с 2,2 млн. барела.

Заедно със запасите от суров петрол са намалели и резервите от горива на САЩ. Статистиката сочи, че запасите от бензин са се понижили с 1,21 млн. барела през миналата седмица. Анализатори очакваха обаче спад от поне 2 млн. барела.

Потреблението на бензин през миналата седмица е регистрирало спад от 0,4% до 8,38 млн. барела на ден. Търсенето се е свило със 7,7% на годишна база.

Според Фил Флин от PFGBest пазарите са реагирали прекалено оптимистично на новината, че Саудитска Арабия ще увеличи износа си на петрол за САЩ. Вчера цената на нефта падна с над 2%, след като министъра на петрола на кралството Али ал-Наими съобщи, че страната може да увеличи производството на черно злато с 25 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още