IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола пак тръгна нагоре

Ръстовете бяха предизвикани от поевтиняването на долара и спекулациите за икономическото възстановяване в САЩ

22:30 | 16.03.12 г. 1
Цената на петрола пак тръгна нагоре

Цената на петрола приключи последната за седмицата сесия с повишение, като намери подкрепа в спада на долара на валутните пазари, както и в спекулациите за икономическото възстановяване на САЩ.

Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец април поскъпнаха с 1,95 долара, или 1,9%, до 107,06 долара за барел в Ню Йорк. Контрактите на сорта брент със срок на доставка месец май добавиха 3,21 долара, или 2,6%, до 125,81 долара за барел в Лондон, съобщи Bloomberg.

Доларът поевтиня спрямо еврото на валутните пазари, след като трудовото министерство на САЩ съобщи, че потребителските цени са нараснали с 0,4% през февруари, което е най-силен ръст от 10 месеца насам.

Инфлацията в Щатите обаче се дължи основно на поскъпването на горивата. Без цените на бензина и храните ръстът на потребителските цени е бил наполовина по-слаб, става ясно от данните.

Като се изключат обаче данните за инфлацията, тази седмица излезе достатъчно статистика, която да потвърди, че американската икономика е на пътя на възстановяването.

Оказа се, че продажбите на дребно през февруари са били по-добри от очакваното, а безработните, които получават помощи от държавата, продължават да намаляват. Това породи спекулациите за нарастване на търсенето на петрол и петролни дестилати.

“С ръста на американската икономика търсенето ще се увеличи”, коментира пред Bloomberg Пол Крово, анализатор от PNC Capital Advisors.

Междувременно цената на златото отбеляза спад от 3,7 долара, или 0,2%, до 1 655,80 долара за тройунция.

Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец април реализираха седмична загуба от 3,3%, след като по-оптимистичните икономически данни от САЩ предизвикаха пренасочване на инвестициите към по-рискови активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
КРИЗАТА Е ХРОНИЧНА И НЕИЗБЕЖНА. Печатането на долари и евро ще продължи. Загадка е само темпото и докога може да продължава така. Вероятно един ден доларът ще слезе от сцената. Няма вечни империи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още