IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола отбеляза най-големия си спад за годината

Президентът на САЩ Барак Обама разсея опасенията, че се готви удар срещу Иран

22:48 | 02.03.12 г.
Цената на петрола отбеляза най-големия си спад за годината

Цената на петрола отбеляза най-голямото си понижение от началото на годината, след като президентът на САЩ Барак Обама коментира, че превантивен удар срещу Иран би могъл да генерира съчувствие към страната от Персийския залив.

Така Обама разсея опасенията, че се готви атака срещу Иран, съобщи Bloomberg.

“Във време, в което Иран не получава много съчувствие, не е необходимо отвличане на вниманието от основния въпрос за ядреното оръжие и представянето на страната като жертва”, коментира американският президент в интервю за The Atlantic magazine.

Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец април поевтиняха с 2,14 долара, или 2%, до 106,70 долара за барел. За седмицата контрактите изтриха близо 3 на сто от стойността си.

Фючърсите на сорта брент със срок на доставка месец април поевтиняха с 2,55 долара, или 2%, до 123,65 долара за барел. Вчера контрактите поскъпнаха до 128,40 долара, което беше най-високо ниво на цената им от юли 2008 г.

Въпреки днешния спад в цената на черното злато от началото на годината петролът е поскъпнал с 8 на сто заради опасенията, че споровете между Запада и Иран ще доведат до нарушаване на доставките заради военен конфликт.

Иранската ядрена програма ще бъде обсъдена във Вашингтон от президента на САЩ Барак Обама и премиера на Израел Бенямин Нетаняху в понеделник.

Междувременно априлските фючърси на златото поевтиняха с 12,40 долара, или 0,7%, до 1 709,80 долара за тройунция. За цялата седмица благородният метал реализира загуба от 3,7%, или 70 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още