IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният пазар - време ли е спекулантите да бъдат наказани?

Има вероятност САЩ да изкарат на пазара част от резервите си, за да обърнат тенденцията на поскъпване на черното злато

10:31 | 02.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Петролният пазар - време ли е спекулантите да бъдат наказани?

Петролните запаси на САЩ би трябвало да бъдат извадени на пазара, за да се противодейства на рязкото поскъпване на черното злато. Такова е мнението на Дан Уайс, директор в Center for American Progress, цитиран от CNBC.

Според него за поскъпването на петрола през последните дни са виновни спекулантите. През февруари търгуваният в Ню Йорк лек суров петрол повиши цената си с цели 9 на сто, а сортът брент поскъпна с 14 на сто.

„Спекулантите движат цените нагоре, възползвайки се от страховете за срив на доставките от Персийския залив“, коментира Уайс.

На спекулативни действия се падат две трети от целия обем на търговия с петролни фючърси, докато на сделките, касаещи директно крайния потребител се пада останалата една трета.

Според коментатора в нормална пазарна ситуация съотношението е обратното. „В САЩ търсенето е ниско и цените не се определят от него“, посочва Уайс.

На фона на растящите цени в САЩ се произвежда повече петрол, отколкото в предишни години, а размерът на запасите е доста голям. Поради тази причина според Уайс спекулантите може да бъдат „наказани“, ако част от запаса се извади на пазара с цел сваляне на цените.

„Обсъждаме варианти за спукване на спекулативния балон, ако президентът вземе решение част от запасите да отидат на пазара. Всеки път, когато се направи нещо такова, се стига до спад в цените на петрола и горивата“, категоричен е Уайс.

Днес лекият суров петрол с доставка през април се търгува с понижение от 0,5 на сто до 108,30 долара за барел в часовете за електронна търговия на борсата в Ню Йорк. Петролът сорт брент пък се търгува със спад от 0,75 на сто до 125,29 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 12 години
А кой дава зелена светлина на спекулантите?Кой приказва по 200 пъти на ден за санкции, Иран, Израел?А кои компании се облагодетелстват от вдигането на цените?Може ли да са Шеврон, Мобил, Тексако?А още повече Шел и БП защото разликата м/у Брент и West Texas става над 20$?И изобщо нима никой не вижда 100% повторение на сценария от миналата година? Тогава беше Либия,естествено,сега е Иран.Догодина по това време ще е Нигерия, вероятно...все ще се намери кой.Така започваме да говорим за цени на бензина и как повишаването им не се отразява на инфлацията в САЩ /инфлационната компонента там не включва волатилните цени на енергоносителите/,но влияе на инфлацията навсякъде другаде - разбирай, вдигайте си валутите спрямо долара, та да се предпазите от инфлацията.Между другото ние ще продължаваме да си печатаме долари щото сме гъзари,имаме световната резервна валута и много симпатичен шеф на ФЕД, + няколко наши момчета Уол Стрийт на които трябва да помогнем..няма как...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още