IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът с най-дълга серия на поскъпване от две години

В Лондон брентът доближава 125 долара за барел, а американският лек суров петрол достигна най-високата си цена от девет месеца

10:39 | 24.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Петролът с най-дълга серия на поскъпване от две години

Цената на петрола продължава да се повишава, записвайки най-дългата си възходяща серия от януари 2010 година досега.

В основата на поскъпването са добрите новини за водещите икономики и спадът на напрежението около спасителния пакет за Гърция, пише Bloomberg.

На борсата в Лондон вчера петролът сорт брент повиши цената си с 0,6 на сто до 123,62 долара за барел. Тази сутрин барел брент с доставка през април се търгува за 124 долара.

Вчера в Ню Йорк лекият суров петрол с доставка през април повиши цената си с 1,5 на сто до 107,83 долара за барел. Това е най-високото ниво на затваряне от 4 май миналата година насам, а от началото на седмицата поскъпването е с 5,2 на сто.

Тази сутрин котировките напредват с още 0,6 на сто до 108,48 долара за барел.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, за ръста в цената на черното злато допринасят и опасенията за ескалация на напрежението около Иран.

Страната е вторият по големина производител на петрол в рамките на ОПЕК, като през последния месец на нея се е падал добивът на 3,5 млн. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
dani de vito
преди 12 години
Играта на монополи (ударение на второто о!)се препоръчва за всички възрасти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
aldy
преди 12 години
Въпреки че не сме за първи път на тия цени на петрола и валутите, у нас цените могат да вървят само нагоре. Сега ще преминем границата от 3 лева за бензина и дизела и дори петролът да стане $20, цените на горивата у нас ще си останат безсрамно високи. Както лекарствата на "Софарма", да речем, и още много, много други примери. Въпрос на елементарна досетливост е защо това е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още