IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром понижава средно с 10% цените на газа за някои големи европейски компании

"Булгаргаз" засега не е между тях. Преговорите по новия договор за доставки продължават

11:54 | 17.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Газпром понижава средно с 10% цените на газа за някои големи европейски компании

"Газпром" се съгласи да понижи средно с 10% цената на природния газ по дългосрочните договори с част от европейските си клиенти, сред които са големи енергийни компании. Това е заявил зам.-председателят на концерна Арександър Медведев пред Financial Times.

Сред подписаните договори са тези с френската компания GDF Suez, германската Wingas, словашката SPP и турската Botas.

"По молба на наши партньори ние изменихме параметри от прилаганата от компанията формула, което доведе до средно понижение на цената на газа за 2012 г. спрямо миналата година с 10%. Новата формула ще запази конкурентоспособността на руския газ“, е пояснил още Медведев.

Заместник шефът на "Газпром" обаче уточнява, че в преговорите с клиентите не са отстъпили по друг принципен въпрос за увеличението на дела на спотовия компотент във формулата, по който се изчисляват цените на синьото гориво.

Преди две години руската компания се съгласи да продава на много от европейските си партньори 15% от количеството газ по цени, „привързани“ към спотовите за срок от три години.

Преди дни от ръководството на "Газпром" заявиха, че през тази година по предварителна оценка ще има повишение на цените на газа за Европа с около 8%, но с уговорката, че още се водят преговори с европейски партньори за нейното намаление.

България продължава да води преговори с "Газпром" по параметрите на новия дългосрочен договор за доставки на природен газ, тъй като настоящия изтича в края на тази година.

Предварителните намерения на ръководството на "Булгаргаз" бяха новият договор да бъде сключен преди края на миналата година. Най-спорният въпрос в преговорите с руснаците е цената на газа, бяха заявили неотдавна от ръководството на българската компания.   

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
Естествено е , че България не би могла да попадне в списъка на страните на които Газпром прави отстъпки , след като вече три години българското правителство прави всичко по силите си за да удря там където може по интересите на Русия , но не в полза на България , а за да се покаже по голям католик от папата пред Вашингтон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 2
Ogibogi
преди 12 години
А ние къде сме?! Защо Булгаргаз не е взела участие в това намаление?! Кой ръководи тая държавна фирма, разбира ли от стратегия и преговори, имат ли капацитет хората които работят там и защитават наште интереси?! Съмнявам се...лапкат си заплатките и карат служебните коли на наша издръжка и знаят само едно, да искат да вдигат газа за потребителите...и аз мога да работя това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още