IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на злато стигна рекордни нива

Китай може да изпревари Индия като най-голям пазар на злато в света

14:46 | 16.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търсенето на злато през 2011 г. е достигнало рекордни нива поради активността на инвеститорите в Европа, Индия и Китай, съобщава CNBC.

Германия и Швейцария се оказаха основните двигатели на нарастващото търсене на злато на Стария континент. Търсенето беше стимулирано и от интереса на инвеститорите към активите за убежище, породен от задълбочаващата се дълговата криза в еврозоната, се казва в годишния доклад на World Gold Council (WGC).

Докато пазарът на бижута остава устойчив, през изминалата година, пазарът на инвестиции в злато е нараснал с 5%.

През 2011 г. глобалното търсене на злато се е повишило до 4 067 метрични тона или с 206 млрд. долара – първият път в историята, когато увелчиението в търсенето на злато надхвърля 200 млрд. долара в рамките на една година.

През септември златото достигна рекордните 1895 долара за тройунция, поради страховете от разпространение на дълговата криза в еврозоната.

Индия отново е пазарът, където е продадено най-много злато, въпреки слабостта на рупията през последните месеци. През 2011 г. в страната са продадени 500 метрични тона златни бижута, като общото търсене е нараснало до 933 метрични тона.

В Китай също се наблюдава ръст на търсенето, като WGC прогнозира, че през 2012 г. страната ще се превърне в най-големия купувач на злато в света.

Поради опасенията за втора глобална рецесия централните банки също са увеличили количеството придобито злато от 77 метрични тона през 2010 г., до 440 метрични тона през 2011 г.

„Имаше два основни фактора, които подкрепиха резултатите - растежът и оптимизмът в Азия, от една страна и желанието на западните инвеститори да защитят активите си срещу несигурността, от друга“, казва Маркъс Гръб, инвестиционен директор на WGC.

„Данните са подкрепени от нарастващото търсене в Китай – тенденция, която очакваме да продължи и през следващата година. За първи път в историята през 2012 г., Китай вероятно  ще се превърне в най-големия пазар на злато в света.“

„Пазарът се оказва устойчив винаги, когато златото слабо се понижи. Свидетели сме и на доста силен пазар в Китай“, казва Грег Хоукинс, изпълнителен директор на миннодобивната компания African Barrick Gold.

Той допълва, че е „щастлив“ със сегашната цена на златото. В четвъртък опериращата в Танзания компания обяви 30% ръст на оперативната си печалба.

Силно търсене на злато в Китай

Китай, който е най-големият производител на злато в света, може да изпревари Индия и да се превърне и в най-големия златен пазар, поради нарастващото търсене на бижута, съобщава Bloomberg.

През 2011 г. търсенето на златни кюлчета в Китай е нараснало с 20% до 769,8 метрични тона, разкриват данни на WGC.

През последните три месеца на миналата година Китай вече е бил най-големият потребител на злато в света. За периода, в страната са били продадени близо 191 метрични тона срещу 173 метрични тона в Индия.

Търсенето на златни бижута в Китай е нараствало през всяко от тримесечията на миналата година, като през второто полугодие страната вече е била най-големият пазар на накити, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
а колко ли струва елемент 115 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Forex Master
преди 12 години
>>>Той допълва, че е щастлив със сегашната цена на златото>>>Неправилен превод! В английският език думата happy се превежда като "доволен"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още