IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново мина над 100 долара за барел в САЩ

Еврото поскъпна след решението в Гърция, но през целия ден доларът постепенно настъпваше и си върна загубеното

22:47 | 13.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Петролът отново мина над 100 долара за барел в САЩ

Цената на петрола отново се настани над нивата от 100 долара за барел, след като днес котировките записаха силно повишение. В неговата основа се оказа гласуването на спорните мерки, които Гърция трябва да приложи, за да получи втория спасителен пакет на стойност 130 млрд. евро.

За ръста на котировките допринесе и геополитическото напрежение около Израел. Посолството на страната в Индия бе атакувано, а срещу това в Грузия бе осуетен опит за нападение. За двата случая от Тел Авив обвиняват Иран, пише MarketWatch.

По-рано този месец върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща помощ на „всяка държава или организация, която се противопостави на ционисткия режим”.

В първия ден на седмицата цената на лекия суров петрол, търгуван в САЩ, поскъпна с 2,3 на сто до 100,91 долара за барел. Това е най-високото ниви на затваряне от 10 януари досега.

Днес в Ню Йорк търговията бе спряна за известен период от сесията, като причината за това е бил технически проблем, пише Ройтерс.

На борсата в Лондон петролът сорт брент повиши цената си с 0,4 на сто до 117,79 долара за барел.

На валутния пазар през целия ден доларът връщаше изгубеното непосредствено след старта на седмичната търговия. Гласуването в Гърция първоначално подкрепи еврото, но постепенно единната валута започна да отстъпва. Към 22:45 часа българско време едно евро се разменя за 1,3195 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
VicKing
преди 12 години
Добре че ги има борсите и цената на петрола варира, т.е. винаги ще има увеличение или още една причина за вдигане на цените. Намаленията няма кой да ги гледа, щото няма заинтересовани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dobribozhilov
преди 12 години
Не знам дали има глобален пропагаднен заговор, но не разбирам защо като се следят цените на петрола, в момента се гледа предимно цената на американския лек суров петрол, която е по-ниската от двете. Доколкото знам, сортът "брент", търгуван на Лондонската борса, всъщност е по-точният индикатор като цена. Мисля, че две трети от петрола се ценообразува спрямо цената на "брент", а американският лек суров петрол има свиващи се функции като индикатор. Та сортът "брент" в момента е около 120 долара за барел, а по медиите непрекъснато ми говорят как петролът бил под 100 долара за барел, и сочат американския лек суров петрол, който при това се продава само в САЩ. Днес въпросният петрол минал 100 долара и голяма новина... А истинската цена на петрола, която май повече ни засяга, е "брент". 120 долара са доста високо ниво, не е изключено съвсем скоро да видим нов рекорд от 150 и нагоре. Руският сорт "Урал" като цени върви паралелно с "брент", а не с лекия американски петрол. Т.е. печатницата просто си личи в цените, и медийните манипулации не правят цифрите по бензиностанциите по-ниски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още