IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Total продава колумбийски активи за 1 млрд. долара на Sinochem

Сделката ще позволи на френската компания да се съсредоточи върху проучването на нови находища в Колумбия

13:35 | 08.02.12 г.
Total продава колумбийски активи за 1 млрд. долара на Sinochem

Френският петролен гигант Total SA обяви, че е постигнал споразумение за продажба на активи в Колумбия на стойност около 1 млрд. долара на китайската държавна петролна компания Sinochem International Corp. в рамките на плана си да се концентрира върху проучвания в южноамериканската държава, съобщи MarketWatch.

Total ще продаде дела, който подразделението ѝ Tepma притежава в газовото находище Кузиана, както и дела си в два колумбийски тръбопровода, се посочва в съобщението.

Делът в Кузиана се равнява на 7 000 барела петрол дневно. Операциите в газовото находище ще преминат през следващите няколко години към колумбийската държавна петролна компания Ecopetrol SA.

Сделката обаче все още трябва да бъде потвърдена от антимонополния регулаторен орган в Колумбия.

„Продажбата на тези развити активи и позиции в транзитната инфраструктура е в унисон с нашата продължаваща стратегия за оптимизиране на активите“, заяви Оливие дьо Лангвон, вицепрезидент за развитието на стратегическия бизнес в проучвателната и добивната дейност на компанията.

„Що се отнася до Колумбия, това ще ни позволи да концентрираме вещината си върху проучване на активи с по-висок потенциал“, добави той.

Китайските държавни компании за добив на петрол и метали през последните 2 години осъществяват сериозна експанзия в Латинска Америка.

През 2010 г. Sinochem придоби дял от 40% в петролното находище Перегрино в Бразилия от Statoil срещу 3,07 млрд. долара. През 2009 г. компанията закупи и активи в Колумбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още