IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на едро на газа в Европа са на 6-годишен връх

Причина за недостига на руски газ за Европа не са студовете, а прекомерните регулации на европейския пазар, коментират от Газпром

12:42 | 07.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Цените на едро на газа в Европа са на 6-годишен връх

В началото на февруари в Европа рязко се повишиха цените на едро на природния газ и електроенергията, пише вестник Independent.

Пазарните цени на газа са достигнали максимума си от 6 години насам. На Лондонската борса газът е поскъпнал напоследък до 520 долара за 1000 куб. м. Основните количества газ обаче европейските страни получават по дългосрочни договори с Газпром, при които цените се договарят индивидуално и се изчисляват по специална формула.

Газът поскъпва на фона на аномалиите с мразовитото време в Европа, които доведоха до повишено търсене на газ от европейските страни от главния доставчик Газпром. Независимо от това, че британските производители на газ напоследък работят на пълна мощност, на газовия пазар има паника, която оказва натиск за цените на синьото гориво в посока нагоре, коментира вестникът. 

Причина за затрудненията за удовлетворяване на повишените заявки на газ за Европа напоследък не са студовете, а прекомерните регулации на европейския пазар, коментира заместник председателят на Газпром Александър Медведев, цитиран от Reuters.

По думите му, ако третият енергиен либерализационен пакет влезе в сила в частта му за отделяне на собствеността от производителя и търговеца на газ, то около половината от газа по газопровода „Северен поток“ няма да стигне до крайните потребители.

В същото време цените на спот пазара на електроенергия във Франция скочиха вчера до 140 евро за мегаватчас. Това е свързано със скока в търсенето и на ток, който е възможно в близко време да достигне исторически максимум. 


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Абе това са руснаци(нищо против обикновените такива)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Какво искат руснаците - производството транспортирането и продажби на едро да са в един собственик Че тои ще продава на каквито си иска цени Това се казва МОНОПОЛ Не са ли чували руснаците че при капитализма с човешко лице наи мразените думи са монопол и картелно споразумение Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още