IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BP обяви ръст на печалбата и повиши дивидента си

Третото тримесечие е било повратно за компанията, като производството и печалбите трябва да започнат да се увеличават, заяви ръководителят й Робърт Дъдли

10:19 | 07.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
BP обяви ръст на печалбата и повиши дивидента си

BP Plc, втората по големина петролна компания в Европа, обяви ръст на печалбата през четвъртото тримесечие заради по-високите цени на петрола и вдигна своя дивидент.

Цените на сорт Брент през четвъртото тримесечие бяха средно $109,02 за барел, което е с 25% по-високо ниво от година по-рано, припомня Bloomberg.

Нетната печалба е нараснала до $7,7 млрд. от $5,6 млрд. през четвъртото тримесечие на 2010 г., се казва в изявление на базираната в Лондон компания. Дивидентът е бил повишен с 14% до 8 цента на акция.

Главният изпълнителен директор Робърт Дъдли заяви, че третото тримесечие е било повратен момент за компанията и че производството и печалбите трябва да започнат да се увеличават. 

Производството страда повече от година, след като разливът на петрол в Мексиканския залив през 2010 г. принуди компанията да затвори свои съоръжения заради инспекции по безопасността и продаде някои активи, за да набере средства.

Печалбата през четвъртото тримесечие, коригирана за еднократни ефекти и промени в запасите, е била 5 милиарда долара спрямо 4,36 млрд. година по-рано. 

Средната прогноза на 15 анализатори, анкетирани от Bloomberg, беше за печалба от $4,9 милиарда на тази основа.

Акциите на BP остават с около 1/3 по-евтини, отколкото преди разлива, като компанията е заделила около $40 млрд., за да плати за щети и съдебни претенции.

Royal Dutch Shell Plc, най-голямата енергийна компания в Европа, миналата седмица отчете спад в нетната печалба на годишна база, като обаче също обяви планове за увеличаване на дивидента. 

Exxon Mobil Corp., най-големият производител в света, заяви в края на януари, че продажбите му не са оправдали очакванията на анализаторите, тъй като производството е спаднало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 13.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още