IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром няма да успее да достави на Европа повече газ от договореното

Виждаме, че обемът на заявките е нараснал, но имаме утвърден график, коментира заместник на главния изпълнителен директор на компанията

12:14 | 04.02.12 г. 9
Газпром няма да успее да достави на Европа повече газ от договореното

Руският монополист Газпром няма да успее да достави на европейските потребители допълнителните количества газ, поискани от тях, заяви Александър Круглов, един от заместниците на главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от РИА Новости.

„Заявките за чужбина в момента се изпълняват в съответствие с договорите. Виждаме, че обемът на заявките е нараснал, но имаме утвърден график за доставките на газ за Западна Европа“, каза Круглов на среща с руския премиер Владимир Путин, на която присъстваха и вицепремиерът Игор Сечин и Александър Медведев - друг от заместниците на главния изпълнителен директор на Газпром.

„Но Газпром в момента не може да удовлетвори молбите на нашите западноевропейски партньори за доставката на допълнителни количества“, е изтъкнал той.

Круглов обаче е признал, че в за няколко дни обемите доставян газ за Западна Европа са били намалени с до 10%, но впоследствие доставките са се върнали към договорените количества.

През последните няколко дни редица европейски държави заявиха, че не са получили в пълен обем договорените количества руски газ.

В четвъртък Медведев съобщи, че заради суровите зимни условия компанията е увеличила максимално доставките за Европа, като обемът им за денонощие достига 180 млрд. кубически метра.

В петък обаче говорителката на Европейската комисия Марлене Холцнер заяви, че Русия е намалила доставките на газ за 9 европейски държави, включително и България.

Впоследствие обаче от Булгартрансгаз отрекоха да получават по-малко газ от договорените количества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Не ме интересуват нито руснаците, нито американците. Искам ние да сме добре, а това означава, че не трябва да сме зависими от един (ненадежден) доставчик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Ако съдим по начина, по който се развиват нещата със Северен поток и темпото, с което се проектират газопроводи за азиатските клиенти като Китай, тезата ти е сдухана отвсякъде.Единственото направление, където упорито се появяват проблеми, е трасето "Орел, рак и щука". Докато под командата на янки, французи и мърлячите от Бенелюкс южна Европа обявява през ден, как първа грижа й е да се откачи от руския газ, как Набуко ще забълбука всеки момент и как руснаците да си еб^т м..^а, какви очакваш да са реакциите на Газпром и Кремъл? Каква е позицията на България напр. за Южен поток? Или да питаме Уорлик? Когато на един партньор постоянно му обясняваш, че е нежелан и му търсиш заместник, как ще гледа той на теб? Защо германците нямат никакви проблеми с доставките на руски газ? Тази година през октомври ще пуснат и втората тръба под Балтийско море и вермай ми - газ ще има и за нея в изобилие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
"Круглов обаче е признал, че в за няколко дни обемите доставян газ за Западна Европа са били намалени с до 10%" - а само преди дни обясняваха, че не било имало намалени доставки, ами някой бил отклонявал газта! Лъжат като разпрани... Това не са сериозни търговци, а руси ***. ***, ако му мине номерът о.к. ако не мине измисля нова лъжа. Реално, ако се задържи така студено повече от 2-3 седмици въобще не е ясно какво ще се случи при такъв доставчик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Jay Gould
преди 12 години
Глупости - в 80 те години никога и в най-студените зими не е имало недостиг на газ. Проблемите сега са обаче, че част от находищата на Газпром се изчерпват, а той няма пари да разработва нови. В ролята си на посредник за газта от Средна Азия пък няма капациет. Сегашното състояние е само доказателство, че на руснаците не може да се разчита да изпълнят дори договорените количества, защото заглавието не е много правилно. Не някой иска още газ, а Западна Европа си иска договорената газ, каквото и да пляма Круглов, че му били искали повече и той за това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 12 години
Tова ввинаги е ставало когато паднат температурите.Още от Бае Тошови времена.Какво толкова се перчите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 12 години
От няколко години под жестокия натиск на САЩ платени лобисти водят жестока кампания срещу руските енергийни проекти в Европа на всички фронтове. Американците обаче гонят само една цел - икономическото обезкървяване на Русия. На тях не им пука какво ще правят европейците, ако спрат руските нрфт и газ. Алабалистиките за алтернативни доставки са семки за - към днешна дата Европа и особено някои части от нея няма алтернатива на руския газ. От идеи, проекти и концепции до течащ по тръбата "матриал" има много разлика. Точно това в момента руснаците показват на Европа. Когато в бизнеса се намести политиката, боядисана с клишета като "комунисти", нещата очиват в джаза. Ако не беше тръбата през Украйна, строена от "комунистите", или АЕЦ-а в Козлодуй, не е ясно как щяха да изглеждат нещата не само у нас, а и около нас......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Biso
преди 12 години
На фона на протестите в Русия срещу Путин и влошените метеорологични условия никои не е луд да изнася повече газ за Европа. Изказването на представителя на Газпром означава две неща: Русия не може да увеличи производството на газ дори и с малко и с намален износ компенсира увеличеното местно търсене. И второ ако има недостиг за местния пазар и руснаците започнат да мръзнат по домовете си, обстановката става революционна, а те биха оставили Европа на студено но не и да предизвикат недоволството на местното населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Ами определено не лъжат от Европа."През последните няколко дни редица европейски държави заявиха, че не са получили в пълен обем договорените количества руски газ."Ние си оставаме Руски филиал и ще продължаваме да ги прикриваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
"В петък обаче говорителката на Европейската комисия Марлене Холцнер заяви, че Русия е намалила доставките на газ за 9 европейски държави, включително и България.Впоследствие обаче от Булгартрансгаз отрекоха да получават по-малко газ от договорените количества."- Който лъже - да му пораснат ушите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още