IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпна с 4% през седмицата, петролът – с 1%

Данните за по-слаб от очакваното ръст на американската икономика натиснаха котировките в петък

23:14 | 27.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Златото поскъпна с 4% през седмицата, петролът – с 1%

Изминалата седмица бе добра за инвеститорите в злато и петрол, след като двете суровини записаха повишение в цените си. То дойде на фона на спад в курса на щатския долар, какъвто обикновено предизвиква интерес към инвестициите в суровини, пише MarketWatch.

В началото на седмицата златото се движеше с понижение, но в петък котировките записаха най-високото си ниво за последните седем седмици. Промяната в настроенията дойде след като стана ясно, че американският Федерален резерв ще запази нулевите лихви поне до 2014 година.

Последният търговски ден донесе ръст на котировките от 0,3 на сто до 1 732,20 долара за тройунция. За седмицата жълтият метал повиши цената си с 4,1 на сто.

При петролът поскъпването остана по-ограничено, като за цялата седмица суровината добави около 1 на сто. В днешния ден котировките отстъпиха минимално до 99,56 долара за барел. Така серията от повишения в цената на суровината не успя да продължи.

Повод за промяна на настроенията станаха данните за ръста на американската икономика през последното тримесечие на 2011 година. Те показаха, че е постигнат ръст от 2,8 на сто, но очакванията бяха за повишение от 3 на сто и инвеститорите останаха разочаровани.

На този фон еврото отново поскъпна рязко срещу долара, като успя да премине над границата от 1,32 долара за евро за пръв път от началото на декември миналата година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още