IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите инвестиции в суровини достигнаха 9-годишно дъно през 2011 г.

За първи път в историята бяха записани 3 поредни тримесечия на спад на вложенията в сектора

14:24 | 27.01.12 г.
<p>
	Златото регистрира поредица от рекордни върхове над 1 900 долара за тройунция преди спада през последните месеци от годината. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Златото регистрира поредица от рекордни върхове над 1 900 долара за тройунция преди спада през последните месеци от годината. Снимка: Ройтерс

Нагласата на инвеститорите към суровините е била особено негативна през декември, когато нетният отлив е на стойност 7,7 млрд. долара и засяга всички суровини.

„Активите под управление достигнаха връх от 418 млрд. долара в края на първото тримесечие и оттогава започнаха да се свиват“, отбелязват от  Barclays Capital.

Данните предполагат, че инвеститорите са загърбили суровините след резките спадове от май, например като сриването на цената на петрола с 10% на 5 май. Последващият силен спад през август допълнително анулира всякаква възможност за връщане към предишните нива.

През първите 4 месеца на 2011 г. активите под управление нараснаха с почти 77 млрд. долара благодарение на комбинацията от силни входящи потоци и устремен ръст на цените, като през 2009 и 2010 г. средният ръст бе под половината на това ниво, изтъкват от банката. След това обаче през всяко тримесечие имаше отлив на капитали от сектора, а активите под управление „регистрираха спад през 3 последователни тримесечия за първи път в историята“, добавят оттам.

От Barclays подчертават, че ако прогнозите им за пазарите на отделните суровини за тази година се оправдаят, инвеститорите рискуват да загубят възвращаемост от около 10% по основните индексите спрямо суровините, като ценните и основните метали ще са начело на тенденцията.

От банката обаче посочват, че инвеститорите, които запазват интерес към сектора, все повече търсят по-сложни стратегии от залагане на индекси чрез „купуваш и задържаш“.

„Настоящата крива в нашата ценова прогноза предполага, че ценните метали ще бъдат най-силният сектор през 2012 г. с ръст от почти 20% за първите 6 месеца на годината и с 21% за годината като цяло“, отбелязват от  Barclays. „Инвестициите в суровини се развиха и инвеститорите все повече действат не само от желание за диверсифициране на своето портфолио, но и заради пазарни тенденции, които са специфични за суровините, като ограниченията в предлагането и финансирането на  ръста на развиващите се пазари“, изтъкват оттам.

Зърнените култури и петролните продукти са единствените суровини, за които от Barclays предвиждат отрицателна възвращаемост през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още