IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите инвестиции в суровини достигнаха 9-годишно дъно през 2011 г.

За първи път в историята бяха записани 3 поредни тримесечия на спад на вложенията в сектора

14:24 | 27.01.12 г.
<p>
	Златото регистрира поредица от рекордни върхове над 1 900 долара за тройунция преди спада през последните месеци от годината. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Златото регистрира поредица от рекордни върхове над 1 900 долара за тройунция преди спада през последните месеци от годината. Снимка: Ройтерс

Новите инвестиции в суровини почти замряха през 2011 г., като навлизащите капитали в сектора са намалели с близо 78% на годишна база до 15 млрд. долара - най-ниското ниво за последните 9 години, съобщиха от Barclays Capital, цитирани от Ройтерс.

За сравнение - през периода 2009-2010 г. в сектора са се влели 140 млрд. долара.

Състоянието може да се тълкува като промяна във възприемането на класа волатилни активи от инвеститорите, смятат от агенцията.

Суровините предизвикаха истински бум в интереса на инвеститорите между 2005 и 2010 г., привличайки вниманието на критици и регулаторни органи, които заявиха, че притокът на свободни средства може да допринесе за повишаването на цените на енергоносителите и хранителните продукти.

От Barclays посочват, че новите инвестиции може леко да се оттласнат от констатираното дъно през настоящата година, но е слабо вероятно да се върнат към предишните си нива.

„2011 г. бе най-слабата година за свежи инвестиции в суровините след 2002 г.“, пише анализатор за суровините в банката в бележка до клиентите. „Слабостта на входящите потоци бе широко разпространена на отделните пазари и сектори ... Дори физически наличните търгувани на борсата ценни метали, които са традиционна финансова застраховка в периоди на несигурност, акумулираха по-малко от половината размер на инвестиции, наблюдаван през последните няколко години“, добавя той.

В началото на 2011 г. Barclays Capital предвиждаше инвестициите в сектора да продължат да нарастват, достигайки общо 420 млрд. долара.

От банката отбелязаха, че общият обем на активите под управление в сектора на суровините, който взема предвид промените в цените, както и свежите финансови входящи потоци, е нараснал с 19 млрд. долара през 2011 г. до 399 млрд. долара, което е най-бавният ръст на годишна база от 2003 г.

Средната цена на петрола за миналата година е надхвърлила 100 долара за барел за първи път, откакто се води статистика, докато златото регистрира поредица от рекордни върхове над 1 900 долара за тройунция преди спада през последните месеци от годината.

Последна актуализация: 13:29 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още