IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото стигна 7-седмичен връх на вълните на вчерашните решения на Фед

Доста вероятно е доларът да пострада, смята анализатор

23:05 | 26.01.12 г.
Златото стигна 7-седмичен връх на вълните на вчерашните решения на Фед

Цената на златото се повиши до нива, наблюдавани за последно в началото на декември 2011 г., подхранвана от страховете от инфлация и по-слаб долар, след като от американския Федерален резерв вчера обещаха да задържат основния лихвен процент близък до нулата до края на 2014 г. вместо до средата на 2013 г., каквито бяха досега обявените намерения, съобщи MarketWatch.

Цената по февруарските фючърси нарасна с 1,6% до 1 726,70 долара за тройунция на борсата в Ню Йорк, като това е най-високото ниво от 7 декември.

„Мнозина се предадоха при златото, а виждате как нещата се обърнаха сериозно“, заяви Мат Зиман, главен брокер и стратег в Kingsview Financial.

Решението на Фед от вчера може да изиграе решителна роля за ценния метал, който приключи декември на най-ниското си ниво от декември и се очакваше цената му да продължи да се понижава и през по-голямата част от 2012 г. То „подхрани повече инфлационни опасения, без да забравяме, че доларът е доста вероятно да пострада“, добави Зиман.

В рамките на днешната сесия цената достигна и 1 731,50 долара за тройунция. Само във вчерашната търговия след обявяването на решението на Фед златото поскъпна с 35 долара, пробивайки психологическата граница от 1 700 долара за тройунция.

На решението на финансовата институция се приписва и подкрепата за петрола и останалите суровини, ръста на фондовите пазари и понижаването на курса н долара.

„Въпреки че решението на Фед подкрепи цените на всички суровини, отражението върху цените на ценните метали бе най-забележимо“, пише анализатор от филиала на  KBC Bank в Брюксел.

Мартенските фючърси за среброто поскъпнаха с 1,9% до 33,74 долара за тройунция, а тези за медта прибавиха също 1,9% до 3,90 долара за паунд.

Най-силно се представи платината, като там цените по доставките през април нараснаха с 2,4% до 1 616,80 долара за тройунция.

Цената по мартенските фючърси на паладия пък се повиши с едва 0,2% до 694,45 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още