IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Фед за лихвата подкрепи цената на петрола

Златото отново поскъпна до над 1 700 долара за тройунция

22:19 | 25.01.12 г. 1
Решението на Фед за лихвата подкрепи цената на петрола

Решението на Федералния резерв на САЩ да запази рекордно ниските лихви до края на 2014 г. подкрепи покачването на цената на петрола.

На стоковата борса в Ню Йорк цената на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец март се повиши с 45 цента, или 0,5%, до 99,40 долара за барел. Малко след излизането на изявлението на Федералния комитет за отворения пазар черното злато поскъпна и до над 100 долара за барел.

В Лондон мартенските контракти на сорта брент поскъпнаха с 45 цента, или 0,4%, до 110,48 долара за барел.

Данните на енергийното министерство на САЩ за консумацията на горива в страната също подкрепиха ръста на цените. Статистиката сочи, че през миналата седмица потреблението на горива е нараснало със 7,5% до 19,2 млн. барела дневно.

Вносът на суров петрол е нараснал с повече от 7 на сто до 8,85 млн. барела дневно, показват още данните, което е повишение за четвърти път в последните пет седмици.

Рафинериите в САЩ са оперирали с над 82% от капацитета си през миналата седмица, което обаче е малко по-слабо от предходната седмица.

Междувременно цената на златото отново премина границата от 1 700 долара за тройунция. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец февруари добавиха 35,60 долара, или 2,1%, за да се установят на ниво от 1 700,10 долара за тройунция в края на сесията на стоковата борса в Ню Йорк.

Това е първото покачване на цената на златото над посочената психологическа граница от началото на декември насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Fi4eto
преди 12 години
Колко тежи един барел злато ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още