IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола стигна едноседмичен връх заради напрежението около Иран

На този етап новините около Иран успяват да надделеят над тези за проблемите на еврозоната и котировките се повишават

10:28 | 11.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола стигна едноседмичен връх заради напрежението около Иран

Петролът поскъпна през последното денонощие, след като на няколко пъти котировките смениха посоката си на движение. Причината котировките да не могат да намерят устойчива посока са факторите, които определят настроенията на инвеститорите.

По посока поевтиняване на черното злато се отразяват спекулациите, че Европа се е насочила към рецесия, а това би се отразило негативно на търсенето на суровината. На обратния полюс е напрежението в Иран, което на този етап успява да надделее и да предизвика поскъпване на петрола, пише Bloomberg.

Вчера в Ню Йорк петролните контракти с доставка през февруари поскъпнаха с 0,9 на сто до 102,24 долара за барел. Това е най-високото затваряне от 4 януари досега, а само от началото на новата година черното злато е поскъпнало с 3,5 на сто.

През нощта последваха разпродажби, заради които суровината се движеше с понижение от 0,6 на сто, но тази сутрин спадът бе заличен и котировките напредват до 102,27 долара за барел.

Според Bloomberg за поскъпването е допринесла новината, че ирански учен, работещ в сферата на ядрената енергетика, е бил убит при бомбен атентат.

През последните седмици именно случващото се в Иран в голяма степен определя настроенията на петролния пазар. Това се дължи на военните маневри, които режимът реши да проведе в Ормузкия проток, откъдето преминава голяма част от петрола за развитие страни.

Иран дори заплашва да блокира протока, тъй като ЕС готви икономически санкции за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още