IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джим Роджърс: Малко са причините за оптимизъм за всичко извън земеделието

Залагам срещу акциите, защото не виждам убедителна причина да ги притежавам, споделя легендарният инвеститор

10:35 | 29.12.11 г. 2
Джим Роджърс: Малко са причините за оптимизъм за всичко извън земеделието

Световните пазари може да са съсипани от несигурността, но милиардерът и легендарен инвеститор Джим Роджърс предвижда печалби в един сектор през следващите няколко години, съобщи CNBC.

“Ако бих купувал нещо, то това биха били селскостопански суровини. С напредването на времето ще се окажем пред сериозен недостиг на всичко, включително на фермери, и аз мисля, че земеделието ще бъде чудесно място за инвестиции“, каза Роджърс.

Но не мислете, че това означава, че трябва да купувате акции на земеделски компании.

„Напоследък университетът в Йейл направи проучване, което показва, че инвеститори са направили с 300% повече пари, влагайки ги в самите суровини, а не в акции, свързани със суровините, освен ако не притежавате изключителни способности да ги подбирате“, посочва той.

С други думи Роджърс би отиграл тезата си чрез фючърси върху суровини и борсово търгувани фондове, които ги следят. Тя се базира на мащабно проучване, част от което се отнася до представянето на суровините през 70-те години на ХХ век.

„Тогава икономиките не направиха нищо и цените на суровините се изстреляха нагоре“, обяснява инвеститорът.

До голяма степен Роджърс залага "на късо", защото не е оптимистично настроен за това, което ще се случи в света през следващите 2 или 3 години. „Залагам срещу развиващите се пазари, срещу американските технологични компании, срещу европейски акции – не виждам убедителна причина да притежавам акции“, обяснява той.

Накратко, инвеститорът очаква световните икономически проблеми да се задълбочат сериозно.

Но независимо дали това ще се случи или не, той все още смята, че има смисъл да се залага на суровините. За него това е пазарна ниша, в която той вижда потенциал, и ето защо.

Ако тезата му не издържи и икономиките по света се съвземат, „ще направя пари от суровините заради недостига им“, твърди Роджърс. „Но ако светът не постигне подобрение, тогава правителствата ще напечатат пари и начинът за защита срещу този ход ще бъде притежаването на реални активи“, добавя той.

С други думи, според него суровините печелят при всички случаи.

А ако се чудите какво мисли за златото, ето и отговора. „Няма да се изненадам, ако видим, че златото пада до 1 200 долара, но ако то падне до там, аз ще купя доста. Златото вървеше нагоре в продължение на 11 години и заслужава значителна корекция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikola666
преди 12 години
По въпроса за златото преди два дни беше казал че ако се задържи под 1600 ще купуваhttp://***.investor.bg/news/article/128051/128.html?page=3Сега говори за 1200...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
H0lden
преди 12 години
Имате проблем с превода. Изречението"С други думи, неговата теза отрича фючърсите за суровини и борсово търгуваните фондове, които ги следят" е точно обратното на "In other words, hed play his thesis with commodities futures or ETFs that track them." от оригинала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още