IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня до над 98 долара за барел

Изявленията на Марио Драги охладиха апетита за риск на инвеститорите

22:33 | 08.12.11 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цената на лекия американски суров петрол се понижи с над 2%, или 2,15 долара, до 98,34 долара за барел по време на търговията в Ню Йорк, съобщи MarketWatch.

Цената на сорта брент се понижи с 1,48 долара, или 1,4%, до 108,5 долара за барел в Лондон, пише Bloomberg.

Инвеститорите се отдръпнаха от черното злато след изявлението на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ), че финансовата институция няма да разширява програмата си за изкупуване на държавен дълг.

Понижението се задълбочи, след като стана ясно, че европейските банки ще имат нужда от близо 115 млрд. долара допълнителен капитал от първи ред, а не първоначално обявените 106 млрд. долара.

Драги се фокусира върху решенията, които европейските лидери трябва да вземат на предстоящата си среща и призова за постигането на “фискален пакт”.

“Коментарът на Драги стресна пазарите, въпреки че имахме доста добри данни за пазара на труда в САЩ”, коментира пред Bloomberg Адисън Армстронг от Tradition Energy.

Очаква се на срещата на високо равнище в Брюксел лидерите на държавите-членки в Евросъюза да постигнат конкретни споразумения за разрешаване на кризата. Канцлерът на Германия Ангела Меркел обаче опроверга тези очаквания, като заяви, че на тази среща няма да има никакви извънредни и грандиозни споразумения. “Срещата е една от стъпките към прекратяването на притесненията”, заяви Меркел.

“Ако ЕЦБ продължи да изкупува дълг, натискът за реформи върху някои държави-членки на ЕС ще намалее”, коментира Бил О’Грейди от Confluence Investment Management. Той смята, че германците имат интерес този натиск за се засили и затова са срещу намесата на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
А горивата не поевтиняват. Странно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още