IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът рязко се насочи към 100 долара за барел

В основата на поскъпването са новите санкции срещу Сирия и окуражителните новини за разходите на американците около Деня на благодарността

12:16 | 28.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът рязко се насочи към 100 долара за барел

Цената на петрола започна новата седмица с рязък ръст, който е на път да изведе котировките до 100 долара за барел. В основата на поскъпването са новите санкции срещу Сирия и окуражителните новини за разходите на американците около Деня на благодарността, пише Bloomberg.

През изминалата нощ лекият суров петрол, търгуван в САЩ, поскъпва с над 3 на сто. Актуалната му цена е 99,70 долара за барел, което е най-високото ниво от 18 ноември насам.

На борсата в Лондон петролът сорт брент с доставка през януари поскъпва с 2,1 на сто до 108,59 долара за барел.

За поскъпването на суровината допринесе новината, че страните от Арабската лига са наложили санкции на Сирия заради размириците в страната. По данни от август в държавата са добивани по 332 хил. барела петрол дневно, като евентуално спиране на производството би довело да затруднения на пазара в региона.

Позитивно на настроенията подействаха и данните за уикенда след Деня на благодарността в САЩ. Те показаха, че през почивните дни американците са похарчили рекордните 52,4 млрд. долара. Това поражда оптимизъм сред анализаторите за предстоящия празничен сезон и продажбите на дребно в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още