IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът намери подкрепа и отново тръгна нагоре

В близко бъдеще черното злато може да поскъпне заради новите санкции срещу Иран, смятат анализатори

08:51 | 24.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът намери подкрепа и отново тръгна нагоре

През изминалата нощ цената на петрола успя да възстанови част от изгубеното вчера и да поеме нагоре. В основата на възходящото движение се оказаха данните за свиване на петролните запаси в САЩ, които дават сигнал за увеличено търсене на горива, пише Bloomberg.

В рамките на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк лекият суров петрол с доставка през януари изгуби 1,9 на сто до 96,17 долара за барел. През нощта обаче котировките се повишиха с 0,5 на сто до 96,67 долара за барел.

Стабилизирането при петрола идва на фона на леко поскъпване на еврото. Вчера единната валута отстъпи рязко спрямо зелените пари, но днес успява да намери подкрепа. Към 8:45 часа българско време едно евро се разменя за 1,3362 долара.

Тази вечер в САЩ няма да има търговска сесия заради посрещането на Деня на благодарността.

Според анализатори през следващите месеци може да се очаква цената на петрола отново да тръгне нагоре. Причина за това са новите санкции на САЩ, Великобритания и Канада срещу Иран, които биха могли да доведат до спад в производството на петрол в страната.

В понеделник САЩ, Канада и Великобритания обявиха нови мерки срещу Иран. Санкциите бяха насочени срещу финансовия и енергийния сектор и предвиждат забрана на продажбата на нужното оборудване за иранския енергиен сектор, пише ДПА.

Освен това двете правителства се присъединиха към Лондон в прекъсването на връзките с иранските банки.

Трите страни предприеха тези мерки в отговор на доклад на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) за иранската ядрена програма, в който бяха представени разузнавателни данни, че Иран разработва ядрено оръжие.

Наказателните мерки няма да засегнат производството в съществуващите петролни кладенци в Иран, заяви пред ДПА Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank. Въпреки това обаче има вероятност петролът да се търгува на по-високи цени, смята специалистът.

Евентуална ескалация на противопостяването по ядрената програма на Иран би могла да тласне силно нагоре цените на петрола. Причината е, че Иран е вторият по големина производител на петрол в рамките на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още