IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчиците на пшеница се борят за поръчки на пренаситения световен пазар

Силните реколти в Русия, Украйна и Казахстан подбиват износа на най-големите световни износители - САЩ и Франция

16:53 | 14.11.11 г. 2
Доставчиците на пшеница се борят за поръчки на пренаситения световен пазар

Русия премахна почти едногодишната забрана за износ на пшеница на 1 юли и до средата на септември изнасяше с най-бързото темпо от 5 години, за да успее да освободи силозите за следващите количества. Тазгодишната реколта там се очаква да бъде трета по обем след разпадането на СССР през 1991 г., сочат оценките на американското министерство на земеделието.

Украйна също облекчи условията за износ, като се очаква той почти да се удвои за годината до юни 2012 г., добавят от министерството.

Доставките от САЩ, най-големият износител в света, ще се свият с 24% до 26,5 млн. тона през настоящия сезон, което е най-голям спад за последния четвърт век, сочат неговите оценки.

Продажбите от Русия ще нараснат до 19 млн. тона от 3,98 млн. тона, докато тези на Украйна – до 8 млн. тона от 4,3 млн. тона, добавят оттам.

Френският износ на пшеница ще спадне до 16,6 млн. тона от 21,6 млн. тона, предвиждат от френската служба за земеделска продукция.

От американското министерство очакват още добивите в световен план да се повишат с 5,3% до 683,3 млн. тона, което би било втората по големина реколта в историята.

Световните запаси в края на сезона ще нараснат с 3,6% до 202,6 млн. тона, което би било най-висок показател за последното десетилетие, посочват още оттам.

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват цената на пшеницата, която се понижи с 18% до 6,42 долара за бушел (173 евро за тон) на борсата в Чикаго през тази година, да падне средно до 5,90 долара до края на декември.

„Знаем, че по света е пълно с пшеница, така че по принцип не очакваме никаква тенденция към повишаване на цените“, заяви Рой Хъкъби от Chicago Board of Trade.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Така, е ... Една добра година и всички им завидяха... Друго си е тези пари за зърнопроизводителите да бъдат дадени на МВР за подслушване например... Така ше цъфнем и ще вържем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Цената на зърното се очакваше да пада и беше предвидимо, но че и субсидията ше пада , това никой не го очакваше. Така зърнопроизводството получи двоен удар и неизбежно ще повлияе на цената на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още