IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчиците на пшеница се борят за поръчки на пренаситения световен пазар

Силните реколти в Русия, Украйна и Казахстан подбиват износа на най-големите световни износители - САЩ и Франция

16:53 | 14.11.11 г. 2
Доставчиците на пшеница се борят за поръчки на пренаситения световен пазар

Египет е поел 4% от износа на Франция извън Европейския съюз от юли насам, докато година преди това показателят бе 18%.

Франция губи пазари и в повечето северноафрикански държави, след като натам са заминали 49% от френските доставки през миналата година. Износът за Мароко например е намалял 4 пъти, като за последно пшеница за Либия е била натоварена преди месец, но в най-малкото количество за последните 11 месеца.

Изключението е Алжир, който приема френска пшеница всяка седмица от януари насам. През предишния земеделски сезон, който приключва на 30 юни, Алжир е закупил 24% от цялата изнесена френска пшеница, сочат данни на правителството на северноафриканската държава.

Регионът ще закупи общо 23 млн. тона, което представлява 17% от търговията със суровината в световен мащаб.

Украйна обаче може да предложи пшеница на Северна Африка с между 10 и 15 долара на тон по-евтино от Франция, заяви Мария Колесник от консултантската компания по земеделските въпроси ААА в украинската столица Киев.

„В един момент алжирците, които са умни поне колкото всички останали, ще кажат: „Няма да плащаме цяло състояние, когато можем да се огледаме за други източници“, заяви Пиер Рай, анализатор в най-голямата френска компания за износ на пшеница InVivo, базирана в Париж.

Търсенето на черноморска пшеница удря и по останалите износители. „Светът е залят с пшеница и освен ако не сте в състояние да се съревновавате с Черноморието, сте загазили“, заяви Том Фриц, съосновател на компанията за проучване и консултантски услуги за търговия със суровини EFG Group LLC. „Предразположението е към ниски цени с идята да се избегне пресищането“, добавя той.

Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Така, е ... Една добра година и всички им завидяха... Друго си е тези пари за зърнопроизводителите да бъдат дадени на МВР за подслушване например... Така ше цъфнем и ще вържем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Цената на зърното се очакваше да пада и беше предвидимо, но че и субсидията ше пада , това никой не го очакваше. Така зърнопроизводството получи двоен удар и неизбежно ще повлияе на цената на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още