IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчиците на пшеница се борят за поръчки на пренаситения световен пазар

Силните реколти в Русия, Украйна и Казахстан подбиват износа на най-големите световни износители - САЩ и Франция

16:53 | 14.11.11 г. 2
Доставчиците на пшеница се борят за поръчки на пренаситения световен пазар

Франция може да загуби мястото си на втори по обем износител на пшеница, след като не успя да спечели 17 търга в Египет - най-големия купувач в света, а доставките от Русия, Украйна и Казахстан заливат пазара, съобщи Bloomberg.

Египет предпочете евтиното предлагане от Черноморския регион и товарните превози до Северна Африка от френското пристанище Руан, което е най-големият европейски пункт за износ на пшеница, паднаха до 4-месечно дъно през последната седмица на октомври, сочат данни от неговата управа.

От френската служба за земеделска продукция очакват спад от 23% на доставките в рамките на годината, приключваща в края на юни, което е най-лошото представяне през последното десетилетие. Това представлява обрат в миналогодишната тенденция, когато износът скочи с 16% до рекордни нива, докато Русия и Украйна го забраниха, за да осигурят вътрешното търсене.

Цените, които през февруари достигнаха 3-годишен връх, потънаха, след като двете източноевропейски държави премахнаха ограниченията на фона на тазгодишната богата реколта. 

Добивите също регистрираха ръст навсякъде и ООН очаква най-голямата жътва в световен мащаб. От Международната организация по прехрана и земеделие прогнозират ръст от 6,1% до 691 млн. тона.

Цената на пшеницата може да се понижи с още 20% в Париж до май, твърди Грег Грау, директор на отдела за агробизнес в Archer Financial Services Inc. в Чикаго.

Цената на хлебната пшеница на NYSE Euronext в Париж се понижи с 27% до 184,25 евро за метричен тон от началото на годината при спад от 19% на фючърсите, договаряни на Chicago Board of Trade.

Последна актуализация: 12:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Така, е ... Една добра година и всички им завидяха... Друго си е тези пари за зърнопроизводителите да бъдат дадени на МВР за подслушване например... Така ше цъфнем и ще вържем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Цената на зърното се очакваше да пада и беше предвидимо, но че и субсидията ше пада , това никой не го очакваше. Така зърнопроизводството получи двоен удар и неизбежно ще повлияе на цената на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още