IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Печалбата на Русал с мощен ръст през третото тримесечие

Компанията очертава разнопосочна картина при факторите, които движат цената на алуминия

11:46 | 14.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Русал с мощен ръст през третото тримесечие

Най-големият производител на алуминий в света – руската компания Русал, обяви по-добри от очакваните резултати през третото тримесечие на годината. Това се случва въпреки влошените перспективи пред глобалната икономика, които натискат надолу цената на алуминия, пише Ройтерс.

През третото тримесечие на 2011 година печалбата на Русал е в размер на 432 млн. долара, след като за същия период на миналата година положителният резултат бе доста по-скромен – 29 млн. долара.

Нетната печалба, коригирана с ефектите от дела в капитала на Норилск Никел се увеличава от 143 на 290 млн. долара. Положителният резултат преди лихви, данъци и амортизации нараства с 25% на годишна база до 705 млн. долара при предварителни очаквания на анализаторите за 661 млн. долара.

„В глобален план автомобилният пазар остава основен двигател за увеличение при търсенето на алуминий. Строителният сектор остава слаб във водещите икономики, освен в Китай, а производството на алуминиеви продукти в Европа се забавя“, обясняват от Русал.

От компанията прогнозират, че през 2011 година търсенето на алуминий ще нарасне с 13% спрямо предходната година и ще достигне 46 млн. метрични тона.

Текущата цена на алуминия е около 2 160 долара за метричен тон. Това е спад с около 25 на сто спрямо върховата стойност за тази година, достигната през май.

По оценки на Standard Chartered на Русал се пада около 10 на сто от производството на алуминий в света. От началото на годината акциите на компанията са изгубили близо 50% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още