IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола достигна тримесечен връх

Котировките трайно се задържат над 95 долара за барел, записвайки повишение за пети пореден ден

09:52 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола достигна тримесечен връх

Цената на петрола трайно се настани в зоната над 95 долара за барел, достигайки най-високото си ниво за последните три месеца. В основата на възходящото движение, което продължава вече пети ден, са данните за свиване на петролните запаси в САЩ и сигналите за утихване на политическата криза в Гърция, пише Bloomberg.

През последната седмица петролните запаси в САЩ са спаднали с 4,4 на сто, показват данни на DigitalGlobe, цитирани от Bloomberg. Това, както и новината, че в Гърция подновяват преговорите за сформиране на коалиционно правителство с мандат да приеме условията, поставени от лидерите на еврозоната, доведе до интерес към инвестициите в суровини.

На борсата в Ню Йорк вчера лекият суров петрол с доставка през декември поскъпна с 1,3 на сто до 95,53 долара за барел. Това е най-високото ниво на затваряне за суровината от 29 юли насам. От началото на годината пък черното злато се движи с ръст от 4,8 на сто.

През нощта котировките добавиха още 0,35 на сто до 95,85 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът сорт брент с доставка през януари повиши цената си с 2,2 на сто до 113,16 долара за барел. Тази сутрин брентът се движи с ръст от още 0,4 на сто до 113,60 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още