IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Добивът на петрол в Либия скочи през октомври

Увеличението е с 260 000 барела до 350 000 барела дневно

20:52 | 07.11.11 г.
<p>
	Либийски работник проверява инсталация за добив на петрол в находището Амаал. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Либийски работник проверява инсталация за добив на петрол в находището Амаал. Снимка: Ройтерс

През октомври добивът на петрол в Либия е нараснал с 260 000 барела до 350 000 барела дневно, се посочва в изследване на компанията Platts сред представители на Организацията на държавите-износителки на петрол (ОПЕК), служители в петролния бранш и анализатори, цитирано от  MarketWatch.

Приносът на нарасналия добив в Либия е допринесъл за ръст от 50 000 барела дневно в добивите на държавите-членки на ОПЕК до 30,5 млн. барела дневно, става ясно от изследването.

Дори предвид тези данни обаче „първата струя от новото предлагане не трябва да бъде схващана като директен поход към завръщане на либийския добив към пълния му капацитет“, заяви Джон Кингстън, директор на световния информационен отдел в  Platts. „Историята показва, че добивът често не се връща към нивата от преди борбата след периоди на вълнения, какъвто се случи в Либия“, добави той.

Ръстът в добива в Либия е бил компенсиран отчасти от други държави-членки на ОПЕК, като в Саудитска Арабия той е намалял със 140 000 барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още