IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтинява за трети пореден ден

Спадът на бизнес активността в Китай и желанието на властите в Гърция да проведат референдум за втория спасителен пакет дърпат цените на суровината надолу

10:58 | 01.11.11 г.
Петролът поевтинява за трети пореден ден

Цената на петрола в Ню Йорк се понижава за трети пореден ден заради спекулации, че търсенето на суровината ще намалее, след като стана ясно, че китайското производство се забавя, а Гърция ще подложи на референдум споразумението с Европейския съюз за втори спасителен пакет, съобщи Bloomberg.

Цената по фючърсите с доставка през декември на американски лек суров петрол се понижава с до 1% до 92,26 долара за барел на електронната платформа за търговия в Ню Йорк. През октомври суровината записа най-силния си месечен ръст от май 2009 година насам, поскъпвайки с близо 18%.

Цената по декемврийските доставки на сорта „Брент“ в Лондон пък спадна с 0,7% до 108,85 долара.

Китайският индекс на бизнес активността в производството се понижи през октомври за първи път от 3 месеца, като отстъпи до 50,4 пункта при 51,2 пункта през септември. Очакванията на анализаторите бяха за ръст до 51,8 пункта.

Страната е вторият по обеми потребител на петрол в света след САЩ.

„Мисля, че рехаво би било най-точното описание за търсенето на суровината“, заяви Рик Спуунър, старши пазарен анализатор в CMC Markets в Сидни. „Пазарът бе доведен до ниво, на което без твърди конкретни факти от Европа е налице потенциал за понижение на цените в краткосрочен период“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още