IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се стабилизира над 93 долара за барел

Натиск на инвеститорите оказаха лошите данни за промишленото производство в Япония

22:56 | 28.10.11 г.
Цената на петрола се стабилизира над 93 долара за барел

Цената на петрола се движеше в тесни граници и се стабилизира малко над нивото от 93 долара за барел в днешната сесия заради добрите данни за потребителските разходи в САЩ.

Днес инвеститорите бяха под напрежение, след като Япония обяви значително по-висок от очакваното спад в промишленото производство през септември.

Фючърсите на американския лек суров петрол със срок на доставка месец декември приключиха сесията в Ню Йорк на ниво от 93,32 долара за барел. В Лондон декемврийските контракти на сорта брент се търгуваха на 110,09 долара за барел.

“Япония е един от най-големите консуматори на нефт и пазарите са обезпокоени от резултатите на промишленото производство в страната”, коментира пред Bloomberg Джеймс Уилямс, икономист в WTRG Economics.

“Хората едва сега се замислят “на второ четене” над плана на Европа за решаване на дълговата криза и способността на европейските власти да се справят с нея”, допълни Уилямс.

“Японските данни подействаха като студен душ, напомняйки каква е икономическата реалност, след като вчера пазарите бяха пометени от еуфория”, допълва Джеймс Цанг от Standard Bank Plc в Лндон. Той прогнозира, че средната цена за барел на сорта брент ще се установи на средно 98 долара.

Япония е третият най-голям потребител на петрол в света. През 2010 г. страната е консумирала 4,45 млн. барела черно злато дневно, показват данни на BP Statistical Review.

Цената на златото се понижи минимално, с което секна петдневната серия на покачвания. Фючърсите на благородния метал със срок на доставка месец декември изтриха 50 цента, или 0,03%, до 1 747,20 долара за тройунция.

Контрактите на среброто със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 18 цента, или 0,5%, до 35,29 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още