IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола достигна 12-седмичен връх от над 92 долара за барел

Намалелите запаси в САЩ и спекулациите за споразумение между европейските лидери в търсенето на изход от дълговата криза подкрепиха ръста на черното злато

11:59 | 25.10.11 г.
Цената на петрола достигна 12-седмичен връх от над 92 долара за барел

Цената на петрола се повишaва в трета поредна сесия, достигайки максимално ниво за последните 12 седмици заради сигналите за повишено търсене в САЩ и спекулациите, че европейските лидери ще се споразумеят за общо решение за преодоляване на дълговата криза в еврозоната, съобщава Bloomberg.

Цената по декемврийските фючърси за американски лек суров петрол нарасна с 0,9% до 92,07 долара при електронната търговия в Ню Йорк, увеличавайки по този начин печалбата за последните 3 седмици до 21%, което означава навлизане в "бичи" пазар.

Успоредно изследване показа, че запасите в Кушинг, щата Оклахома, който е отправна точка за доставките за Ню Йорк, са намалели през миналата седмица.

„Хората изпитват все по-слаб негативизъм“, заяви Джеръми Фрийзън, стратег по суровините в хонконгския клон на Societe Generale SA. „Данните за американските запаси осигуриха силна подкрепа. Хората виждат повече яснота в събитията и такава трябва да бъде средата, в която инвеститорите могат да купуват“, добави той.

Според Марк Първан, ръководител на отдела за проучване на суровините в мелбърнския филиал на Australia & New Zealand Banking Group, риск апетитът към суровините е регистрирал рязко подобрение.

Цената на декемврийските фючърси за сорта „Брент“ се понижава с 20 цента до 111,25 долара за барел в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още