IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай налага данъка върху горивата за цялата територия на страната

Според анализатори това е опит за ограничаване на бързо нарастващата зависимост на страната от ресурси и за увеличаване на приходите на местната власт

11:48 | 11.10.11 г.
Китай налага данъка върху горивата за цялата територия на страната

Китай ще разшири данъка върху петрола и природния газ за територията на цялата страна от 1 ноември в опит да намали потреблението на суровини, съобщи ВВС. Данъкът ще бъде в размер на 5-10% от стойността на продажбите, съобщиха от китайския Държавен съвет.

Първоначално експерименталният данък бе въведен в западната провинция Синцзян през юли миналата година, като приходите отиваха за местните управи, а впоследствие бе разширен върху 12 провинции.

Мярката се разглежда като опит да бъде намалена бързо нарастващата зависимост на страната от ресурси, но е и начин за увеличаване на приходите на местните управи.

„Китайският петролен и газов сектор все още е монополизиран от държавни компании, които се радват на добри печалби“, заяви Уан Аочао от базираната в Шанхай компания UOB-Kay Hian.

„Тази нова данъчна система ще прехвърли печалбите от компаниите към местната власт в бедните провинции“, добави той.

От Държавния съвет съобщиха също, че продажбите на редки земни метали и каменни въглища също ще станат обект на данъчно облагане.

В момента данъкът върху ресурсите се изчислява върху обема на продукцията вместо върху продажната цена. Това предпазва местната власт в провинциите, където се добиват ресурсите от облагодетелстване при ръст на цените на енергоносителите и суровините.

Данъкът върху каменните въглища ще остане върху добиваните обеми. Според Уан това е предизвикано от факта, че провинциите, в които се добиват въглища, са доста богати. „Така че новият режим за каменните въглища и редките земни метали ще отразява недостига на тези ресурси“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още