IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катарското кралско семейство ще инвестира в златодобивни компании

Около 1 млрд. долара фондът ще инвестира в European Goldfields, която в момента разработва огромно находище в Гърция

15:22 | 03.10.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Qatar Holdings, фондът, който контролира богатството на кралското семейство в емирството, ще инвестира 10 млрд. долара в акции на производители на злато, съобщи британският вестник Telegraph. Фондът съобщи, че смята да направи разнообразни инвестиции в дялове на компании-производителки на различни природни ресурси, но топ приоритет са „златните“ инвестиции, отбелязва изданието.

Около 1 млрд. долара фондът ще инвестира в European Goldfields – базирана в Лондон компания, която в момента разработва най-големият проект на златна мина в Гърция.

„Qatar Holdings направи систематичен и детайлен анализ на златния сектор“, коментира Кен Коста, който съобщи за сделката с компанията от Лондон. По думите на Коста, фондът е избрал точно тази минна компания заради опитния й директор.

European Goldfields ще създаде около 1 500 работни места в Гърция, след като инвестицията им в страната беше одобрена от премиера Георгиос Папандреу.

Катарците са известни с инвестиционния си интерес към възможностите в Африка и Русия, тъй като оценката на производителите на злато в Северна Америка е твърде завишена, отбелязва изданието.

Опасенията за обезценяването на валутите доведе до поскъпване на златото всяка година в последното десетилетие. Тази година, дори след наскорошната корекция, цената на златото е рекордно висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още