IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола продължава да пада

Инвеститорите чакат данните за производството и безработицата в САЩ, опасяват се от забавяне на икономиката

10:11 | 03.10.11 г.
Цената на петрола продължава да пада

Петролът разшири спадовете, след като в петък цената на суровината се смъкна до едногодишно дъно, пише Bloomberg. Инвеститорите се опасяват, че дълговата криза в Европа ще се отрази на търсенето на нефт, както и от забавянето на растежа на американската икономика.

Тази седмица се очакват данните за производствения сектор в САЩ. Прогнозите са, че растежът на производството през септември спрямо август ще бъде несъществен. Инвеститорите очакват и данните за безработицата, които ще бъдат публикувани в края на тази седмица.

Барел лек американски суров петрол със срок на доставка месец ноември поевтинява с 1,9 на сто до 77,69 долара за барел.

На 30 септември фючърсите на лекия суров петрол поевтиняха с 3,6% до 79,20 долара, което е най-ниското ниво от 29 септември 2010 г.

Цената на сорта брент със срок на доставка месец ноември се понижава с 81 цента, или 0,8% до 101,95 долара за барел в Лондон.

„Опасенията за здравето на световната икономика ще окаже натиск върху цената на петрола“, коментира пред агенцията Том Поулички, анализатор в MF Global Holdings Ltd.

„Данните за американската икономика не са чак толкова лоши, но пазарните играчи ще се фокусират върху предстоящата статистика за безработицата“, допълни Джонатан Барат от Commodity Broking Services Pty.

Проучване на  Bloomberg показва, че добивите на нефт в държавите от Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) през септември са били на най-високото си ниво от ноември 2008 г. Съкращаването на петролното производство на Саудитска Арабия е било компенсирано от увеличените добиви в Ирак и Либия. Продукцията се е увеличила със 75 000 барела до средните 30,055 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още