IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола е на път към най-слабото си тримесечие от 2008 година

Лекият суров петрол поскъпва през последното денонощие, брентът с най-дълга негативна серия от март 2010 година насам

09:10 | 30.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола е на път към най-слабото си тримесечие от 2008 година

Цената на петрола се насочва към най-големия си тримесечен спад от 2008 година насам. Причина за негативните настроения през периода бяха изострянето на дълговата криза в Европа, свалянето на кредитния рейтинг на САЩ и поредицата нестабилни икономически показатели, които върнаха страха от повторна рецесия.

От началото на юли до днес лекият суров петрол, търгуван на борсата в Ню Йорк, е загубил 13 на сто от стойността си. Отстъпление в подобен мащаб не е наблюдавано от последното тримесечие на 2008 година, когато банкрутира инвестиционната банка Lehman Brothers и пазарите бяха обхванати от паника.

По време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк петролните контракти с доставка през ноември поскъпнаха с 1,2 на сто до 82,14 долара за барел. Тази сутрин възходът на котировките продължава, като суровината напредва с още 1 на сто до 82,93 долара за барел.

Въпреки този ръст обаче месецът е на път да завърши с отстъпление от 7 на сто в цената на лекия суров петрол.

На борсата в Лондон вчера петролът сорт брент поевтиня с 8 цента до 102,48 долара за барел. Това бе шесто поредно отстъпление в цената, което е най-дългата негативна серия от март 2010 година насам, пише Bloomberg. Тази сутрин брентът поскъпва с 0,5 на сто до 103 долара за барел.

През третото тримесечие търгуваният в Лондон сорт се понижава със 7 на сто. По време на разглеждания период бе записана рекордна разлика между цените на брента и лекия суров петрол, която достигна 26,87 долара на 6 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
hienata
преди 12 години
а ЗАЩО ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА е към най-високото си ниво EVER!!!@!@не я разбирам тая работа.....при това дори и долара не е особено скочил! явно за да компенсират загубите от започналите проверки, ЛУКОЙЛ ще си прави пас и въпреки спада на петрола, ще си държи монополно високи цени....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още