IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговата криза пак натисна цената на петрола

Инвеститорите търсят сигурността на златото, което поскъпна до над 1 621 долара за тройунция

10:20 | 29.09.11 г.
Дълговата криза пак натисна цената на петрола

Цената на петрола тръгна надолу заради спекулациите около забавянето на световния икономически растеж, пише Bloomberg. Ако тенденцията се задържи, цената на черното злато е на път да отбележи най-големия си тримесечен спад заради очакванията, че търсенето на суровината и на горива ще намалее на фона на нарастващите запаси.

По време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк цената на лекия суров петрол с доставка през ноември се понижи с 3,8 на сто до 81,21 долара за барел. В часовете за електронна търговия суровината продължи да отстъпва, но тази сутрин намери подкрепа и котировките се движат около 81,60 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът сорт брент поевтиня с 3,1 на сто до 103,81 долара за барел, а тази сутрин котировките остават без промяна спрямо вчерашното си затваряне.

Опасенията на играчите на стоковите пазари са свързани основно с европейската дългова криза. Според данни на BP Европейският съюз е сред най-големите потребители на черно злато, с16% от глобалното търсене на петрол през миналата година.

Натиск върху цената на нефта оказаха данните за петролните запаси в САЩ. За първи път от 4 седмици насам резервите от петрол и петролни дестилати отбелязаха ръст.

Освен това, очаква се производственият капацитет на страните от Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) да се повиши с 800 000 барела дневно през 2012 г. заради ръста в производството на Либия, съобщи Morgan Stanley.

Междувременно, цената на златото пак запълзя нагоре на фона на опасенията, че европейските лидери може ида не овладеят разпространяващата се дългова криза.

Цената на златото с незабавна доставка се покачи с 0,8% до 1 621,15 долара за тройунция. Фючърсите със срок на доставка месец декември поскъпнаха с 0,2% до 1 621,60 долара. Вчера златото с доставка през декември записа спад от 2,1 на сто на борсата в Ню Йорк.

Представителите на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) днес пак пристигат в Атина, за да оценят икономическите мерки, които гръцкото правителство предприе, за да свие размерите на дефицита и дълга. От изхода на разговорите зависи дали Гърция ще получи поредния транш от спасителната помощ, която Европейският съюз и фондът й отпуснаха миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още