IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола приближи границата от 90 долара

Планът на Барак Обама за подкрепа на заетостта в САЩ и лошото време в Мексиканския залив предизвикаха ръст в цените на нефта

10:38 | 09.09.11 г.
Цената на петрола приближи границата от 90 долара

Цената на петрола тръгна нагоре, след като президентът на САЩ Барак Обама представи плана си в подкрепа на заетостта в страната, а инвеститорите очакват засилване на търсенето.

Барел лек американски суров петрол със срок на доставка месец октомври поскъпва с 45 цента до 89,50 долара в електронната търговия на борсата в Ню Йорк. В 2 ч. следобед в Сингапур барелът се търгува на 89,08 долара, пише Bloomberg.

Сортът брент поскъпва с 24 цента до 114,79 долара за барел по време на търговията в Лондон.

„През следващите месеци ще има колебания в цените на петрола“, смята Джеръми Фрайзен, стратег в Societe Generale SA в Хонконг. „Ако пазарните участници не харесат действията на Федералния резерв, ще има понижение, но ако подкрепят американската централна банка, това може да окаже подкрепа и на цените на нефта“, продължи той.

Друга причина, поради която може да се очаква поскъпване на черното злато в краткосрочен план е тропическата буря Нейт. Очаква се тя да прерасне в ураган – третият поред по Атлантическото крайбрежие в САЩ. BP и Apache Corp. съобщиха, че вече евакуират работници от нефтени платформи в Мексиканския залив заради Нейт.

Според Фрайзен обаче лошото време няма толкова отношение към растежа на цените от последната сесия, колкото речта на Обама.

Данните за петролните резерви на САЩ също оказаха известна подкрепа на цените на нефта. Енергийното министерство на страната съобщи, че запасите от суров нефт са намалели с близо 4 млн. барела до малко над 353 млн. барела при очакван спад от 2 млн. барела, след като миналата седмица тропическата буря Лий спря производството в Мексиканския залив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 09.09.11 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още