IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото гони рекордните 1 900 долара за тройунция

Цената достигна 1 888,90 долара за тройунция на спотовата търговия в Сингапур, в САЩ бяха регистрирани безпрецедентните 1895,3 долара за тройунция

11:46 | 22.08.11 г. 16
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Цената на златото при спотовата търговия в Сингапур се повиши с над 1% до трети пореден рекорд от 1 888,90 долара в понеделник, след като инвеститорите го предпочетоха като сигурно убежище на фона на страховете за рецесия в САЩ и за дълговата криза в еврозоната, съобщи Ройтерс.

През миналата седмица цената на ценния метал отбеляза най-големия си седмичен ръст през последните 2 години. Златото в САЩ напредна с 2% до безпрецедентните 1 895,3 долара за тройунция.

Мрачната икономическа перспектива, подхранвана от непрекъснатия поток от слаби макроикономически данни извън САЩ и опасенията за финансовото състояние на еврозоната тласнаха златото нагоре с над 25% от юли досега.

„Не очакваме нищо, което би могло да подкрепи американската икономика или макроикономическите данни най-малко за няколко месеца напред“, заяви Том Прайс, анализатор за суровините в UBS. „Гледаме на Европа като на още по-слаба. Смятаме, че цени от 1 900 – 2 000 долара за тройунция са вероятна мишена в най-близък план“, добави той.

Инвеститорите очакват сигнали за допълнителни стимули от Федералния резерв на САЩ по време на срещата на банкерите по-късно през тази седмица в Джаксън Хол, щата Уайоминг – година след началото на втората програма за вливане на ликвидност с цел възстановяване на икономиката.

Техническият анализ предвижда златото да премие границата от 1 900 долара за тройунция още днес, заяви пазарният анализатор на Ройтерс Уан Тао.

Вложенията в SPDR Gold Trust, най-големият фонд в света за търговия със злато, нараснаха до 1 290,762 метрични тона до 21 август, което е най-високият показател за последните 10 дни.

Спекулантите обаче увеличиха бичите си залози в американски фючърси за злато за втора поредна седмица, след като бързият му възход за милиарди предизвика някои инвеститори да ликвидират позициите си, показват данните.

„Златото може да срещне ключовата съпротива около 1 946 долара за тройунция. Пазарът обаче може да се нуждае от изключително събитие, за да преодолее това ниво“, се посочва в изявление на MF Global.

Останалите ценни метали следват златото.

Цената на среброто при спотовата търговия спечели 2,5%, достигайки 43,93 долара за тройунция, удължавайки 10-процентния си ръст от миналата седмица, която бе най-силната от декември.

Цената на платината достигна 3-годишен връх от 1 890,25 долара, напредвайки към 10-та поредна сесия на ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Перестройката за САЩ започна. Това се казва временно закрепване на фалитаАко погледнем числата ще установим, че САЩ е по-зле и от Гърция.Цялата идея е идиотска - дължиш си заплатата за една година и продължаваш да затъваш в дългове и да не можеш да си плащаш сметките и изведнъж решаваш да вземеш заем - заплатата ти за 2 месеца и оп си избягал от фалита! За САЩ е лесно - пускат печатницата за пари и инфлацията се разпределя върху целия свят.Цената на златото с нов исторически рекорд 1911,60 долара за тройунция. А смисъла на златното покритие е в това, че не дава възможност да се печатат лесно пари. Американците яхнаха света за сметка на двете световни войни и особенно втората. Тогава практически целия световен златен запас се премести при тях и единствени имаха цяла и неизтощена икономика. Затова в 1944 беше приета бретон-удската валутна сиситема по която долара имаше твърдо златно съдържание- 35 долара унция. Всички останали валути бяха във валутен борд по отношение на долара- можеш да емитираш собствени пари толкова колкото долари или злато имаш във валутен резерв. При това можеш да обмениш своите долари у ФРС на злато по фиксирания курс. Обаче американците яко печатаха долари и скоро ги напечатаха повече отколкото имаха злато в резервите. В края на 60-те Де Гол поиска да обмени своите долари на злато, след него същите намерения изказаха германците и швейцарците и се оказа, че доларовия крал е гол. Никсън се отказа да обменя доларите на злато в 1971- фактически фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Златото - поредния надуващ се балон. Сега е идеалния момент за продажби! Малко преди срива до около 500$ за трой унция. Спекулата е очевидна но защо купувачите не се усещат? Явно паниката е много лош съветник и/или на света има все още прекалено много мръсни пари за препиране!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
mony124
преди 12 години
Цената расте, предлагането е ограничено, а всъщност кога ще се спука балона ? Питам се колко ли милиардери ще се превърнат в милионери, когато това се случи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
:) "несъществуващо злато"? .....несъществуващи пари/необезпечени с активи хартийки/- да! И к`ва станя тя, `сичко виртуално, да ама искаме да лапаме реални пържоли... :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
hellwitch
преди 12 години
Че то винаги е било така.За златото - липсата на друг атрактивен актив с потенциал за голям растеж прави така, че златото запълва потребността. Разбира се това е поредния балон, защото златото има много малка практическа полза. В момента пък е и най-добрата ниша за пирамиди и измами. В близко бъдеще цената му ще расте разбира се, но след 2-3 до 5 години ще има голям колапс и на този балон. Просто в момента, в който на хората им потрябва кеш и започнат да продават злато - цената ще се срине, ще се окаже,че много хора са купили несъществуващо злато и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
ekonomania
преди 12 години
Доста подозрително : Всички анализатори правят прогнози за развитието на кризата и за възможните бъдещи проявления , но никой не е в състояние да предложи лекарство за излизането от нея. Това подсказва че се прави опит за изместване на вниманието на масовия потребител от същността на глобалните проблеми в посока която обслужва корпоративни и финансови интереси .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
ситуцията е много по-сериозна от това - растежът на златото показва недоверие в световната финансова система и в системата като цяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
не те разбирам........????!!!!......ситуацията в момента е има огромно търсене , няма сериозно предлагане и РЕЗУЛТАТИТЕ СА НА ЛИЦЕ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
all_trader2
преди 12 години
толкова с митът наречен свободен пазар и финасов капитализъм!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още