IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия може да се превърне във вносител на захар

Ниските цени на вътрешния пазар ще откажат преработвателите на захарна тръстика, което ще доведе до спад в засетите площи, смята индийски експерт

15:51 | 20.08.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Индия, която е най-големият потребител на захар в света, може след октомври 2012 г. да започне да произвежда по-малко захар, отколкото потребява, обявиха от ITC Ltd., цитирани от Bloomberg.

От Standard Chartered Plc. добавят, че подобно развитие на нещата ще вдигне цената на суровината на световните пазари.

„Индия изглежда ще стане структурен вносител“ като Китай, заяви Сомнат Чатърджи, шеф на доставките в ITC, според когото компанията е на трето място по покупки на захар на индийския пазар след Coca-Cola Co. и PepsiCo Inc.

Нарастващото търсене за сладкиши и бонбони ще изпревари производството, потискано от ниските цени на вътрешния пазар, посочи той.

Търсенето от страна на Индия ще се прибави към това от втория по големина потребител Китай и от Индонезия, изчерпвайки световните запаси.

Дори реколтата да успее да надхвърли търсенето с 4 млн.метрични тона през годината, започваща през октомври, цените може да останат високи заради търсенето на вносителите за попълване на запасите, съобщиха от Международната организация по захарта.

През последната година цените фючърсите за доставка на захар са се повишили с 48%.

„Мисля, че пазарът ще навлезе в постоянен бичи цикъл“, ако Индия се превърне в нетен вносител, заяби Аба Офон, земеделски анализатор в Standard Chartered Plc в Сингапур.

Търсенето на захар в Индия може да нарасне до 30 млн. тона през 2020 г. от 23 млн. през 2011-2012 г., посочи Чатърджи.

Цената на суровината в отделни части на страната паднаха под разходите за производство заради изискваните от правителството високи цени, плащани от преработвателите на земеделците за захарната тръстика, добави той.

Това според него би означавало, че преработвателите няма да могат да плащат на земеделците и ще доведе до спад в засяваните площи със захарна тръстика.

Цените на вътрешния индийски пазар са вторите най-ниски в света, заяви Абинаш Верма, генерален директор на Индийската асоциация на преработвателите на захар.

Индия изнесе рекордните 5,83 млн. метрични тона през 2007-2008 г., сочат данни на американското министерство на земеделието, но през тази година се отказа да изнася.

Производството може да нарасне до 26 млн. метрични тона през 2011-2012 г. в сравнение с 24,2 млн. метрични тона за предходния аналогичен период, което може да осигури излишък от 4 млн. метрични тона и да създаде възможности за износ на „големи количества“, твърди Верма.

Износът може да повиши цените на вътрешния пазар, които са се понижили с 8% през тази година, обявиха от земеделската групировка Асоциация на комитетите на захарната тръстика.

„Правителството трябва да разреши износа на вътрешния излишък, докато нашето производство надхвърля търсенето и имаме достатъчни запаси“, каза Авадес Мишра, бивш председател на асоциацията в щата Утар Прадеш. „Няма нужда да изхвърляме захар в страната без необходимост, тъй като производството също се очаква да нарасне през следващата година“, добави той.

Според индийското министерство на земеделието предлагането може да достигне общо 29,1 млн. метрични тона през годината, приключваща през септември на фона на търсене от 21,1 млн. метрични тона.

Оттам добавиха, че правителството е разрешило износ на 2,6 млн. метрични тона след 1 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още