IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще увеличи вноса на газ от Централна Азия

Според местен вестник обаче компанията-оператор на газопровода "Запад-Изток" работи на загуба заради формулата за изчисление на цената на газа, обвързана с цената на петрола

22:49 | 19.08.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

През тази година Китай ще увеличи вноса на газ от Централна Азия до 15 млрд. кубически метра, съобщи китайският вестник „Уънхуей Бао“, като се позова на заместник-директора на газопроводната компания„Запад-Изток“ Ван Сяопин, предаде ИТАР-ТАСС.

През юни Китай завърши изграждането на втората линия на газопровода, който ще се превърне в основна артерия да транзита на вносен газ от централноазиатските републики за източните райони на страната.

Той започва в района на град Хоргос в Синцзян-Уйгурския автономен район и достига на изток до Шанхай, след което продължава на юг към Хонконг, достигайки дължина от 8 704 километра, а пропускателната му способност е 30 млрд. кубически метра газ годишно. Предвиден е за 30-годишна експлоатация.

Според Ван пренасянето на газ по втората тръба е започнала още през миналата година и преди да бъде завършено изграждането, като общият обем на транспортирания газ е бил 5 млрд. кубически метра.

Китайското издание отбелязва, че въпреки увеличената пропускателна способност на газопровода остава проблемът с твърде низките цени на газа на китайския вътрешен пазар, които водят до загуби за вносителите.

Вследствие на това по данни на „Уънхуей Бао“ втората тръба на газопровода вече е довела до загуби от най-малко 10 млрд. юана (1,56 млрд. долара).

Китай купува централноазиатския газ по ценова формула, свързана с цените на петрола, като тя може да бъде коригирана веднъж в на 3 или на 6 месеца.

При това според изчисленията на китайския вестник дори при цена от 60 долара за барел цената на кубически метър газ на станцията в Хоргос ще бъде 2,15 юана, а като бъде взета предвид стойността на преноса, загубата за компанията-оператор достига 1,7 юана на кубически метър газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още