IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CME: Вдигнахме маржините по златните фючърси, за да предпазим инвеститорите

Маржините не се определят с цел да намалят или увеличат волатилността, а да предпазят инвеститорското портфолио от ценовите колебания, обясняват от оператора

10:08 | 12.08.11 г. 3
CME: Вдигнахме маржините по златните фючърси, за да предпазим инвеститорите

По-високите маржин изисквания за търговия със злато целят да предпазят инвеститорите от нарастващата нестабилност на пазарите, съобщи CME Group Inc. пред Dow Jones Newswires във връзка с решението да бъде вдигната минималната сума, която спекулантите трябва да подъдржат за контракт от 100 тройунции, пише MarketWatch.

“CME регулира периодично маржините за всички свои продукти, в зависимост от пазарната среда“, поясни в писмо до Dow Jones говорител на групата, която притежава най-голямата борса за търговия с фючърси в света. Той допълни, че маржините са гаранция за това, че всеки пазарен участник има достатъчно пари да покрие „ежедневното движение на цените“.

„Въпреки че промяната в маржините може и да има отношение към повишенията или пониженията на цените, те не се променят в резултат от цените на пазара. Маржините не се определят с цел да намалят или увеличат волатилността, а да предпазят инвеститорското портфолио от ценовите колебания“, пояснява още говорителят на СМЕ.

Ако обаче по-високите изисквания се калкулират на базата на цена на златото от 1 751,50  долара за тройунция, оказва се, че те са доста скромни на фона на стойността на всички златни контракти, тъй като представляват едва 4% от нея.

В края на април и началото на май т. г. CME вдигна маржините за търговия със сребро с 84%, припомня MarketWatch. Инвеститорите, които не разполагаха с достатъчно пари, излязоха от пазара и така беше спрян силният ръст на цената на среброто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Lifeless
преди 12 години
Борсовата "търговия" си е чиста спекула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
troika
преди 12 години
"... да бъде вдигната минималната сума, която спекулантите трябва да подъдржат за контракт от 100 тройунции..."обръщам внимание на думата "спекуланти". Не търговци или нещо друго, а спекуланти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Пазарни манипулации от всякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още