IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото продължава да чупи рекорди, стигна $1760 за тройунция

Бягството на инвеститорите от каквито и да било рискови активи насочва капитали към спасителния остров на благородния метал

08:36 | 09.08.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Златото продължава да чупи рекорди, стигна $1760 за тройунция

Цената на златото постави нова поредица рекорди, изстрелвайки се до 1 760 долара за тройунция. Основна причина за това е бягството от риск, което инвеститорите ясно показват при търговията след понижението на кредитния рейтинг на САЩ.

Златото с доставка през декември се движи с ръст от 2,8 на сто спрямо вчера, достигайки невижданите досега 1 760,20 долара за тройунция. По този начин благородният метал се движи с ръст от 5,6 на сто в рамките на настоящата седмица.

От началото на 2011 година пък златото е повишило цената си с 22 на сто.

При търговията на злато с незабавна доставка ситуацията е сходна – металът достигна нов рекорд, преминавайки над 1 760 долара за тройунция.

„Понижението на рейтинга на САЩ, инфаркната ситуация с тавана на дълга и нестабилността насочиха инвеститорите към търсене на спасителен остров, а това е златото”, смята анализаторът от HSBC Джеймс Стийл, цитиран от MarketWatch.

На обратния полюс застава друга ключова суровина – петролът. Само от началото на седмицата черното злато е понижило цената си с драстичните 10,5 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 0
jbd
преди 12 години
През следващите 2-3 години златото ще се доближи до реалната си стойност, т. е. между 5000 и 10000 долара. Но това, което се случва в момента с цената му е по-скоро от паника и заради алчни спекуланти. До месец ще се върне на 1600 и после ще си продължи пак нагоре лека-полека. Така си мисля... и се надявам ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Дааа а само преди месец ни продънихте ушите с това как Сорос и компания си били продали златото щото щели да го продават на ЖЕНСКИЯ ПАЗАР по лев за кило ха ха ха АМА НАЛИ НЕ СЕ ЯДЯЛО така щяло да седи по сергиите ха ха ха .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 3
0pk
преди 12 години
очакваме скоро тройунция злато да се разменя за килограм стодоларови банкноти :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още