IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на златото с нов исторически рекорд – 1668,23 долара за тройунция

Пазарът изглежда е калкулирал предварително споразумението за увеличаване на тавана на американския вътрешен дълг, узаконено официално вчера

11:45 | 03.08.11 г. 2
Цената на златото с нов исторически рекорд – 1668,23 долара за тройунция

Европейските пазари започнаха днес работа с полет на цената на златото до нов исторически максимум, съобщи ИТАР-ТАСС. Около 9,10 часа централноевропейско време за тройунция се предлагаха 1668,23 долара.

Пазарите се опасяват, че приетият вчера от американския Конгрес и подписан от президента на САЩ Барак Обама закон за повишаване на тавана на вътрешния дълг на страната ще доведе до забавяне на темпото на ръст в нейната икономика заради включеното в него намаляване на бюджетните разходи.

След лек спад през юни спрямо рекордното ниво от 1 577 долара за тройунция, достигнато в началото на май, в началото на юли цената на златото започна да се повишава, основно заради несигурността около разрешаването на европейската дългова криза и безрезултатните преговори около увеличаването на тавана по американския дълг, които заплашваха САЩ с понижаване на кредитния рейтинг.

Инвеститорите се насочиха към ценния метал като убежище от нестабилните ценни книжа и валути.

През последните 2 седмици тенденцията е към трайно повишаване на цените на златото, като прогнозите достигат и до 5 000 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 12 години
Благодарим за забележката, коригирано е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bigpetka
преди 12 години
има грешка в заглавието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още